Egyetemi Élet
2022-04-22

Magyar bajnoki ezüstéremmel zárták a szezont

Jégkorongozóink az Erste Liga alapszakasza után az idén bevezetett rájátszás-kvalifikációban folytathatták a bajnokságot, miután az alapszakaszban a hetedik helyen végeztek. Az egyetemisták választhatták ki ellenfelüket, így a Fehérvári Titánok csapatával mérkőzhettek meg a rájátszásba kerülésért, a párharc az egyik fél harmadik győzelméig tartott.

Az első fordulóban a DEAC hazai pályán fogadta a Titánokat, és már az ekkor aratott ötgólos hazai siker is arról árulkodott, hogy a cívisvárosiak a lehető legrövidebbre szeretnék zárni a playoff-kvalifikációt. A következő fordulóra felszívták magukat a Titánok, a mérkőzés pedig oda-vissza hullámzott, a harmadik harmadban egyenlítettek a vendégek, így hosszabbításra mentették a találkozót, a túlórában azonban a DEAC bizonyult élesebbnek, és behúzták a második győzelmet is.
 
Két nappal később György József tanítványai látogattak Székesfehérvárra abban a reményben, hogy sikerül lezárniuk a párharcot. A találkozó első harmadában vezetést szereztek ugyan a hazaiak, de a második játékrészben sikerült egyenlíteni, majd fordítani is az egyetemistáknak, aztán már nem engedték ki a vezetést a kezükből, háromgólos DEAC-győzelemmel zárult a találkozó.
 
Hat meccs után dőlt el a párharc
 
Néhány nappal később egy sajtótájékoztatón derült ki, hogy kit kap a DEAC a rájátszásban. Az egyetemistákat végül az alapszakasz harmadik helyezettje, az UTE választotta ellenfeléül, a negyeddöntő az egyik fél negyedik győzelméig tartott.
 
 
Az első találkozón a DEAC kezdett jobban, az első harmadban kétgólos előnyhöz jutottak, de a folytatásban a fővárosiak szépen ledolgozták a hátrányukat, hosszabbításra mentve a mérkőzést. A negyedik harmadban Hetényi nagy helyzetet védett, majd az UTE hálóőrének is akadt dolga a debreceni támadásokkal, végül Klimek gólját a mieink örömére már nem sikerült védenie.
 
Másnap már az első játékrészben nagy, háromgólos hátrányba kerültek az egyetemisták, a második és harmadik játékrészben már visszataláltak az előző napi formájukhoz, de a helyzeteiket így sem tudták kihasználni, 4:2-re nyerte a találkozót az UTE.
 
A párharc harmadik találkozóját már a Debreceni Jégcsarnokban játszották a csapatok. A mérkőzést a vendégek kezdték jobban, majd a második harmadban megtört a cívisvárosi gólcsend, a játékrész végére már kétgólos előnyben voltak a DEAC játékosai. A záró harmadban próbáltak felzárkózni a fővárosiak, de az egyetemisták tartották az előnyt és 5:3-as győzelemmel várhatták a negyedik mérkőzést.
 
Egy nappal később, a párharc negyedik találkozóján mindkét alakulat nagyon elszántan kezdett, az első harmadot az UTE vitte el 2:1 arányban. A folytatásban azonban nem engedett sok teret a vendégeknek a DEAC, a második harmadban három, míg a harmadik harmadban két góllal bizonyultak jobbnak ellenfeleiknél, összességében pedig négy góllal múlták felül őket.
 
A következő mérkőzésen már mindkét csapat érezte, hogy nagy a tét, óvatosabban kezdték a találkozót, végül az UTE törte meg a gólcsendet, a második harmadban egyenlített a DEAC, de a záró játékrészben nem sikerült eldönteni a mérkőzést, így hosszabbítás következett. A negyedik harmadban egy emberelőnyös helyzetet váltottak gólra a fővárosiak, így továbbra is kérdéses maradt az elődöntős indulás sorsa.
 
A rájátszás hatodik mérkőzésén Dalecky és Turcotte hiányzása ellenére is bizakodó volt a hangulat a Debreceni Jégcsarnokban. Az első harmadban az UTE szerzett vezetést, ezt követően azonban kiegyenlítettünk és a második játékrész végére vezetést szereztünk, majd a záró harmadban tovább folytatódott a cívisvárosi gólzápor, hármat lőttünk, míg az UTE csak egyszer talált be. A találkozó fölényes, 7:4 arányú DEAC-győzelemmel ért véget, ezzel megnyerve a párharcot, elődöntőbe jutottak György József játékosai.
 
Állták a sarat az elődöntőben
 
Az elődöntőben a Csíkszereda együttesével került össze a DEAC, az első találkozót az erdélyi együttes otthonában játszották a csapatok. A mérkőzést a hazaiak kezdték jobban, háromszor is sikerült bevenniük Hetényi Zoltán kapuját. György József időkérése meghozta az eredményét, az egyetemisták is belejöttek a góllövésbe, a harmad végére már csak egygólos hátrányban voltak.
 
A második játékrészben egyik csapat sem hagyta ellépni az ellenfelét, mindkét oldalon két-két gól esett, ezzel továbbra is a Csíkszereda vezetett. A záró harmadban kicsit visszább vettek a tempóból a csapatok, a cívisvárosiakon némileg látszott a fáradtság, végül a hazaiak két góllal erősítették meg az előnyüket, 7:4-es csíki győzelemmel ért véget az elődöntő első találkozója.
 
 
Egy nappal később ismét jégre léptek a csapatok, de a szurkolók egy teljesen más jellegű mérkőzést láthattak az előző naphoz képest. Az elején mindkét alakulat óvatosan kezdett és bár voltak helyzeteik, a kapusok jól védték a hálókat. A második harmadban egy emberelőnyt használt ki a Csíkszereda, Sofron váltotta gólra az előnyt. A záró harmad szintén nagy küzdelmeket hozott, de betalálni egyik csapat sem tudott, így a meccs 1:0-os szeredai győzelemmel zárult.
 
A párharc harmadik találkozóját három nappal később Debrecenben játszották a felek. A kezdő játékrészben mindkét csapat kóstolgatta egymást, Bartók gólja révén végül a DEAC szerzett vezetést, de Sofron találatával egyenlíteni tudtak a vendégek. A második etapban a szereda kétszer is bevette a debreceni kaput, a mieink viszont az időkérés után sem bírtak az erdélyiek védekezésével. A záró harmadban a DEAC mindenképp egyenlíteni akart, a Csíkszereda viszont ráérős játékot folytatott. Hetényi a találkozó végén elhagyta a kaput, de ez sem segített a csapaton, az erdélyiek végül üres kapura állították be az 1:4-es végeredményt.
 
 
Másnap szintén jégcsarnokban folytatódott a párharc, a Csíkszeredának már csak egyetlen győzelem hiányzott a továbbjutáshoz. Az első harmadban jobban kezdett a DEAC, egygólos vezetéssel fordultak a csapatok a második etapra, ahol tovább növelték az előnyt, de az erdélyiek is betaláltak egyszer, így továbbra is egygólos DEAC-előnnyel kezdődött a záró játékrész. A harmadik harmadban egyenlített a szereda, de néhány perc múlva Karmaev találatával visszaállt az addigi rend. Két perccel később ismét egalizáltak a vendégek, de 58.15-nél Molnár Dávid találatával megint vezetést szereztek az egyetemisták, ezt az előnyt pedig már nem engedték ki a kezükből, a találkozó 4:3-as hazai győzelemmel zárult.
 
Az elődöntő ötödik mérkőzésén négy játékost kellett nélkülöznie György Józsefnek. A DEAC az első harmadban megszerezte a vezetést, majd a második játékrészben is tartani tudta egygólos előnyét. A harmadik etapban Sofron egyenlítő góljára Sági válaszolt, ezután azonban felszívták magukat a hazai pályán játszó erdélyiek, egymás után háromszor találtak be a kapunkba, az utolsó párharc tehát 5:3-as csíkszeredai győzelemmel ért véget.
 
A négy győzelemig tartó párharcot így az erdélyi alakulat nyerte, ők jutottak tehát tovább az Erste Liga döntőjébe, míg a DEAC magyar bajnoki ezüstéremmel zárta a szezont. György József vezetőedző így értékelte a csapat honlapjának a rájátszás utolsó mérkőzését:
 
– Két harmadon keresztül jól játszottunk, de a meccs közben is kiesett egy pár játékosom. A harmadik harmadban az ellenfél visszaállt két sorra, nagyon ránk jöttek, ki is tudtak egyenlíteni. Ami utolsó hat percben történt, azt még ki kell elemeznem. Tény viszont, hogy büszke vagyok a csapatomra, le a kalappal előttük, megcibáltuk az oroszlán bajuszát. A találkozóban benne volt a lehetőség, hogy visszavisszük a párharcot Debrecenbe, de egy hétmeccses sorozatban rendszerint az erősebb tartalékokkal rendelkező csapatok jutnak tovább, ez pedig nálunk meccsről meccsre fogyott. Örvendek annak, amit itt véghezvittünk.
 
Vona Lilla, forrás: deac.hu

Aludj máskor

Erdei Edit volt a Városi Élet legutóbbi adásának vendége

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek