Egyetemi Élet
2021-12-13

Megalakultak a DE új kari Hallgatói Önkormányzatai

Az eredményes kari hallgatói önkormányzati választások után megtartották alakuló üléseiket a Debreceni Egyetem kari Hallgatói Önkormányzatai november 10-én az egyetem Főépületének Aulájában, a járványügyi szabályok betartásával. A külföldi hallgatók új érdekképviseleti szervezetei november 5-én alakultak meg a Főépület X. előadóban.

A kari HÖK-ök képezik a Debreceni Egyetem kétszintű hallgatói érdekképviseleti rendszerének alapját. Választott képviselőik közvetlen kapcsolatban állnak a hallgatókkal, első kézből értesülnek a tanulmányi, szociális és egyéb problémákról, amelyeket elsősorban helyi, kari szinten próbálnak orvosolni, majd ha ez nem lehetséges, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatán (DEHÖK) keresztül egyetemi szinten megoldani.
 
A kari HÖK-ök küldenek hallgatói képviselőket a Kari Tanácsokba, kari bizottságokba, valamint a DEHÖK küldöttgyűlésébe és a Debreceni Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviselet (DEHDK) választmányába. Emellett rendezvényszervezési tevékenységet is végeznek, megszervezik a karokon, campusokon a hagyományos rendezvényeket, pl. kari és szaknapokat, szakesteket.
A kari HÖK választásokat a DEHDK Alapszabálya értelmében minden második év őszi félévében tartják meg.
 
A választásokat Csont István, a DEHÖK elnöke írta ki a DEHÖK Elnöksége által előzetesen elfogadott menetrend alapján. A választások tisztaságát két Választási Bizottság felügyelte, melyek elnöke az oktatási rektorhelyettes, tagjai az érintett karok dékánjai, dékánhelyettesei, oktatói, központi szervezeti egységek vezetői és a választáson nem induló hallgatók voltak.
 
 
A HÖK képviselői pályázatokat 2021. október 11-ig adhatták le a magyar és az angol nyelvű képzésben részt vevő hallgatók egyaránt. A járványhelyzet és a jelenléti oktatás lehetővé tette, hogy a választásokat személyes jelenléttel, papír alapú szavazással bonyolítsák le 2021. október 18-22., illetve két karon október 18-27. között.
 
A magyar nyelvű képzésben részt vevő hallgatók a kari HÖK képviselőit választották meg, az angol nyelvű képzésben részt vevő hallgatók a kari HÖK-ön belül működő nemzetközi hallgatói részönkormányzat (International Students Union, ISU) tagjaira szavazhattak. Az érintett kari HÖK-ökön belül külön Campus Hallgatói Részönkormányzatokat választottak a Szolnok Campuson tanuló hallgatók, ahol a GTK hallgatói már másodszor, az idén indult NK szakok hallgatói először választhattak képviselőket.
 
Minden hallgató azon a karon szavazhatott, amelyen aktív jogviszonya van a jelenlegi félévben. 14 kari HÖK, 9 kari ISU és 2 Campus HÖK, azaz összesen 25 hallgatói választás került lebonyolításra. A szavazásokon a nappali tagozatos hallgatók részvételi aránya meghaladta a nemzeti felsőoktatási törvényben előírt 25 %-ot, így a választások minden kari HÖK, kari ISU és Campus HÖK esetében érvényesek és eredményesek voltak.
 
Öt kar esetében (EK, FOK, GTK, IK, ZK) a hallgatók közvetlenül választották meg a kari HÖK elnökét és alelnökeit. A többi kilenc kari HÖK (ÁJK, ÁOK, BTK, GYGYK, GYTK, MÉK, MK, NK, TTK) a két Szolnok Campus HÖK (GTK, NK), valamint mindegyik nemzetközi hallgatói kari részönkormányzat (ÁOK, FOK, GTK, GYTK, IK, MÉK, MK, NK, TTK) esetében a hallgatók a kari HÖK képviselőket választották meg, és a kari HÖK, a Campus HÖK, illetve a kari ISU elnökének és alelnökeinek megválasztására az alakuló üléseken került sor.
 
 
A választások eredményének kihirdetését és jogerőre emelkedését követően Csont István hívta össze a kari ISU-k közös alakuló ülését 2021. november 5-re a Főépület X. előadóba, a kari HÖK-ök közös alakuló ülését 2021. november 10-re a Főépület Aulába. Mindkét programra a járványügyi szabályok betartása mellett került sor, minden résztvevő maszkban jelent meg az ülésen. Az országban egyedülálló, hogy minden kari HÖK alakuló ülését és a vezetők megválasztását azonos időpontban tartják meg. Debrecenben 2013-ig nyúlik vissza ez a szokás, akkor még csak néhány kar képviselői gyűltek össze közös alakuló ülésre, azóta minden kar csatlakozott a kezdeményezéshez.
 
A választási eredmények alapján összesen 195 kari HÖK képviselő szerzett mandátumot. A megválasztott ISU képviselők teljes száma 57 fő.
 
Az alakuló ülésen Csont István köszöntötte a jelenlévőket és gratulációját fejezte ki a megválasztott képviselőknek. A választások eredményét a Választási Bizottság tagjaként Pilishegyi Péter, a DE Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központjának (HKSZK) igazgatója ismertette. Ezt követően a kari HÖK közgyűlések külön-külön kimondták a megalakulásukat, majd a kilenc érintett kari HÖK és két Campus HÖK közgyűlés megválasztotta a kari HÖK, illetve Campus HÖK elnökét és alelnökeit.
 
Az elnökválasztás után Csont István átadta minden kari HÖK és Campus HÖK elnök megbízólevelét. Az összes kari HÖK esetében megtörtént a véleménynyilvánító szavazás a kari HÖK ügyvivők, irodavezetők, elnöki referensek személyéről is. Az ISU közgyűlések megalakulása azonos menetrend szerint zajlott, a közgyűlések megalakulása után a kari ISU képviselők megválasztották a kari ISU-k elnökét és alelnökeit. A megalakult kari HÖK, Campus HÖK és ISU közgyűlések mandátuma, a vezetők megbízatása két évre, 2023. őszig szól.
 
 
A november 10-i alakuló ülés zárásaként Körösparti Péter korábbi DEHÖK elnök is kifejezte jókívánságait a megválasztott képviselők felé. Kiemelte, hogy amennyiben a kari HÖK és a képviselők három nagyon fontos alapelvet szem előtt tartanak, az megalapozhatja a HÖK sikeres működését: az első a hallgatók képviselete, a hallgatókkal való interaktív kapcsolattartás, hogy minden problémájukra elfogadható megoldás szülessen, és a hallgatók érezzék, tapasztalják, hogy a képviselet értük van.
 
A második a HÖK és az egyetem vezetése közötti kiváló partneri kapcsolat, amely az ő és utódai mandátuma alatt is mindvégig fennállt. Reményét fejezte ki, hogy az újonnan megalakult kari HÖK-ök is az elődökhöz hasonlóan felelősségteljes munkát fognak végezni és az egyetem, a karok vezetésével továbbra is kiváló munkakapcsolatot fognak fenntartani.
 
A harmadik nagyon lényeges alapelv egymás tisztelete: lehetnek viták a képviselők között, azonban a vitákat kizárólag szakmai alapon szabad lefolytatni. Tapasztalatai alapján a legjobban azok a kari HÖK-ök működnek, amelyek tagjai csapatként tudnak együtt dolgozni, választ adni a folyamatos kihívásokra. Ehhez felajánlotta az ő és más korábbi hallgatói vezetők segítségét, közreműködését.
 
Pilishegyi Péter, fotó: Bódi Sándor

Magyarországon is megjelent az omikron variáns

Fesztivál

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek