Egyetemi Élet
2021-07-09

Kívülről-Belülről

Közel egy éve, június 9-én tették le a Vezér utcán épülő pilot oltóanyaggyár és az Innovációs Központ alapkövét.

Az oltóanyaggyár helyén egyelőre még zöldell a fű, az Innovációs Központ azonban már stabil lábakon áll: elkészült a fogadószint, a földszinten, illetve a második emeleten még további munkálatok vannak hátra, ami után birtokba is vehetik az egyetemi cégek bérelt épületrészeiket. Az átadást bár
szeptemberre tervezik, mi már be is jártuk, kellemes körutat tettünk az épületen belül és kívül.
 
 
Az IT Services szomszédságában még javában zajlik a munka: munkagépek végzik az utolsó simításokat az Innovációk központ külső falain, elkezdődött a parkosítás és a lépcsők is elkészülnek hamarosan. A parkolót már birtokba vette néhány autó, áll a sorompó, a központ bal oldalán magasodó dombon frissen ültetett borostyánok, díszfüvek kapaszkodnak. Mindez a Debreceni Egyetem Tudományos, Technológiai és Innovációs Park fejlesztéseinek a kezdete, a területen hamarosan az oltóanyaggyár is megépülhet, illetve egy járműtechnikai labort is terveznek.
 
Az Innovációs Központ fogadószintje már készen áll. A betérők egy előcsarnokba érkeznek, onnan a társalgó/étkezőhöz juthatnak el. Munkavégzés és konstruktivitás céljára, ugyanezen a szinten egy kb. negyven számítógépes blokkból álló, nyugodt, csendes és világos termet találnak, ahová bárki bármikor beülhet akár dolgozni, akár tanulni. Ez az épület nemcsak dolgozók számára lett kialakítva, hanem egyetemi hallgatókra is számítanak, hiszen a második emeleten lehetőség lesz konzultációkra, tárgyalásokra vagy akár kiscsoportos oktatásra is. Az Innovációs Központ komplexitása egyrészt ebben is rejlik, hiszen az egyetemi tudásra épülő, a kutatást és ipari igényeket egyaránt kiszolgáló központ létrehozása volt a cél.
 
 
A földszinten és a második emeleten még szükség van a betelepülni kívánó cégek, igényeinek megfelelő kialakításra, ez annak köszönhető, hogy ez a két szint a leginkább mobilis. Egyelőre szintenként egy légterűek, ugyanis a leendő bérlők határozzák majd meg, kinek mekkora részre, milyen adottságokra van szüksége. Ezeket az épületrészeket elsősorban egyetemi cégek veszik majd birtokba, így szintén egy fontos helyszíne lesz ez az épület a Debreceni Egyetemnek. A földszinten gyakorlóbázisokat alakítanak ki, de ugyanúgy alkalmasak kutatási és gyártási helyiségek kialakítására is. A földszint szintén tagolatlan jelenleg, és hasonló megoldással lesz „feldarabolva”, mint a második emelet.
 
 
A folyamatosan bővülő központ egyre fontosabb helyszíne lesz Debrecennek, a tervezők számítanak is a sok látogatóra, és odafigyeltek arra is, hogy bármilyen közlekedési eszköznek helye legyen az épület körül. A rekreációs dombban kialakítottak egy fedett kerékpártárolót, az épület mozgáskorlátozottak számára is könnyen megközelíthető, mindemellett egy nagy parkolót is kialakítottak az odaérkezőknek.
 
 
Már most látszik, hogy ez az épület nagyon vonzó lesz mind a hallgatók, mind a dolgozók számára. A természetesség az egyik legfontosabb alapérzés, amint belépünk az épületbe: a függönyfal által jelentősebben megnő a térérzetünk, télen-nyáron világos terekben dolgozhatunk, tanulhatunk, a bentről kifutó fa tartószerkezet és az üveghomlokzat szintén a természetességet sugallja, ráadásul aki az első hónapokban látogatja meg az épületet, biztosan érezheti még a faszerkezet illatát. Ez az élmény köszön vissza az erkélyen és a teraszon, illetve az épületet körülölelő parkban.
 
 
Mivel a Debreceni Egyetem Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjának ez még csak az első épülete, a szomszédságban egyelőre üres telkek állnak, fűvel vagy épp napraforgóval bevetve, amely ebben az évben még talán beérik, de jövőre már ennek a helyén is újabbnál újabb épületek költöznek a Vezér utcába, többek között az oltóanyag gyárat is erre a területre tervezik. Érdemes tehát szem előtt tartani nemcsak az Innovációs Központot, hanem a teljes parkot, hiszen sok egyetemi céget találhatunk meg itt a jövőben, és elképzelhető, hogy hallgatóként visszatérő vendégek lehetünk a Vezér utcán.
 
Papp Gréta, fotó: Löki Viktor

5 millió 529 ezer a beoltott, 44 az új fertőzött, nincs újabb elhunyt

Kinevezések és kitüntetések a TTK-n

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek