Egyetemi Élet
2020-12-10

Tíz évesek

Immár tíz éve tesz a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság akítvan azért, hogy az egyetemi polgárok életébe becsempéssze a környezettudatosságot!

A mai napon lett 11 éves a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság. Hogy mi mindent tett le ez az egyetemista közösség az asztalra szabadidejében?

Zöld Börze -„Zöld út a környezettudatosság felé” 

A környezetvédelem ösvényén nem könnyű elindulni, ezt segíti a Zöld Börze nevű eseményünk, amely során olyan magánemberekkel, szervezetek és vállalkozások képviselőivel találkozhatnak az egyetemi polgárok, akik tesznek a környezet megóvásáért, a fenntarthatóság és környezettudatos gondolkodás népszerűsítése végett a mindennapi tevékenységük során.
Az esemény célja, hogy a hallgatók és oktatók elindulhassanak egy zöldebb úton azáltal, hogy jó példákkal találkoznak, és környezetkímélőbb alternatívákat ismernek meg.
A Zöld Börzén más és más globális problémát érintő tematikájú színes programokkal készülünk, a kicsiktől egészen a nagyokig. 

DE Közösségi Kert - Egy csipetnyi "Paradicsom"

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Ezt a gondolatot erősíti a Közösségi Kert programunk. Azáltal, hogy a boltban megvásárolt élelmiszert fogyasztjuk rengeteg környezetet terhelő folyamatot támogathatunk. Csak néhányat megemlítve: talajromlás, növényvédő szerek veszélye, vízpazarlás, hulladékok okozta problémák, minőségi éhezés, társadalmi elidegenedés. Mind olyan, ami ellen tehetünk, ha közösségi kertészek leszünk.
A program során az egyetemi polgárok saját parcellán termeszthetik meg saját részükre a zöldséget, gyümölcsöt, gyógy-és fűszernövényt. Az eszközöket, magokat, palántákat, öntözővizet, szakmai segítséget mi biztosítjuk, a résztvevőknek csupán a szabadidejüket kell feláldozniuk.
A munka mellett a közösség építésének, a szórakozásnak is fontos szerep jut a kert életében. Bográcsozással, szalonnasütéssel, különféle szakmai programokkal kovácsoljuk össze a társaságot.  

Nagy Takarítás - „Felszedhetlek?” 

A fogyasztói életformánk során, rengeteg szemét keletkezik, amivel nem csak energiát pazarlunk, hanem romboljuk a minket fenntartó környezet épségét.
A Nagy Takarítás programmal olyan önkéntes hallgatókat keresünk, akik tenni akarnak az élhetőbb környezetért és Velünk együtt, megtisztítják a Campusok és a Nagyerdő területét a hulladéktól.
Hétköznapi hős az, aki amint felismeri a problémát, elkezd tenni ellene. Az esemény által mindenki tehet a hulladékok gyarapodása ellen, felhívhatja a szeméthegyek -és szigetek, a mikro és nano szintű műanyagszennyezés veszélyeire a figyelmet és talán kedvet kap a hulladékmentes életmód lehetőségekkel teli útjához. 

Föld Órája

Az eseményünk során lekapcsoljuk az áramot a Kossuth Lajos Kollégiumokban, hogy rámutassunk az energiapazarlásból fakadó globális problémákra.
Az egy órás sötétséget kihasználva a fontos üzenetek mellett szeretnénk, ha a résztvevők élményekkel is gazdagodnának. Minden évben tűzzsonglőrök érkeznek hozzánk és mutatnak be egy felejthetetlen műsort, az élő koncertek, a néptánc bemutató és táncház, továbbá a mécsesek fényénél történő beszélgetések mellett.
Ezen eseményünk közel 1000 érdeklődőt mozgat meg és motivál arra, hogy cselekedjünk a Föld és az emberiség megóvásáért. 

ÖkoEstek - gondolkozz és beszélgessünk egy forró tea mellett!

Aki a környezetvédelem útját választja, hamar rájön, mennyi mindent nem tud és gyarapodik a kérdéseinek száma. Őket segíti az ÖkoEst programsorozatunk, amely a közös gondolkodást és motiváció megtalálását erősíti.
A szorgalmi időszakban havonta 1-2 alkalommal rendezünk ÖkoEstet, ahova olyan előadót hívunk, vagy olyan filmet nézünk meg, amely során elmélyítheti mindenki a tudását a környezetvédelmét illetően.
Minden est kötetlen beszélgetéssel zárul, végül minden felmerülő kérdést megvitatunk. A program záró kérdése az ”Én mit tehetek?!”. Erre igyekszünk mindig megtalálni a választ. 

Darules a Hortobágyon

A daruvonulás a hortobágyi puszta egyik leglátványosabb természeti jelensége. Ez az elbűvölő madárfaj ugyan nem fészkel a nemzeti park területén, mégis több tízezres csapatokban keresztezik azt, sőt mi több ősszel hosszabb-rövidebb ideig a területen is tartózkodnak.
Az esemény egyik legfontosabb helyszíne a hortobágyi halastórendszer, amely kiváló pihenő, illetve éjszakázó helyet, továbbá a környező betakarítás után lévő mezőgazdasági táblák pedig gazdag táplálékforrást jelentenek e karcsú madarak számára.
Bizottságunk minden év októberében lehetőséget biztosít hazánk egyik legvarázslatosabb természeti jelenségének átéléséhez. A program során ellátogatunk a Hortobágyi Nemzeti Park darvak által frekventált területeire, ahol szakvezető kíséretében ismerkedünk a madárvonulással. 

Egyetemi Madárgyűrűzés

A rohanó hétköznapokban gyakran fel se tűnik számunka, milyen sok élőlény vesz körül minket. Egy Madárgyűrűzés alkalmával karnyújtásnyira kerülhetnek azok a madarak, amiket egy átlagos nap észre se vennénk.
A TTK épületéhez közel eső Országh László sétány mellet lévő madáretetőnél kerül sor a madárgyűrűzésre minden évben, amelynek szakmai koordinálását Dr. Juhász Lajos egyetemi docens, Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási tanszékvezető úrnak köszönhetjük.
Ezen esemény nem csupán annak köszönheti a népszerűségét, mert testközelben csodálhatjuk meg a madarakat, hanem kiemelkedő madárvédelmi jelentőséggel is bír. A madárgyűrűzés által információkat kaphatunk az adott faj vonulásáról, költő -, táplálkozó -és pihenőhelyeiről; mindezek nagyban segíthetik a különböző fajok védelmét.

Egyetemi Madárbarát Mintakert

Az ország első egyetemi Madárbarát Mintakertjét a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága és a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke hozta létre.
A tematikus tanösvény szemléletes módon mutatja be a leggyakoribb madárvédelmi berendezéseket és az ezekkel védhető madár-, illetve egyéb állatfajokat. A legkülönfélébb odú- és etetőtípusok mellett ismereteket szerezhetnek a látogatók többek között a fecskepelenkáról, a süntanyáról, az egérvárról, a darázsgarázsról, sőt színesebbnél színesebb madarak fürdőzését is megleshetik a kert apró madáritató tavánál.
Mindenképpen érdemes ellátogatni a Böszörmény úti campuson található madárbarát mintakertben, ha kikapcsolódásra vágyunk. 

Zöld Pont Iroda és Közösségi Tér

A Debreceni Egyetem Böszörmény úti campusa ad otthont, ZÖLD PONT Iroda és Közösségi Terünknek.
A Tér egyben Bizottságunk irodájaként szolgál, másrészt a Debreceni Egyetem hallgatói számára biztosít egy közösségi teret, ahol megpihenhetnek az előadások és gyakorlatok szüneteiben, illetve érdeklődhetnek aktuális eseményeinkről.
Az irodában mindig készülünk egy-egy ismeretterjesztő és elgondolkodtató kiállítással, továbbá számos könyvet és kiadványt találhatnak az arra járók, amely által elmélyíthetik a környezetvédelemmel kapcsolatos tudásukat. 

Baleset történt a Veres Péter utcában Debrecenben

Balesetet okozott, elhajtott, elkapták

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek