Egyetem Tér
2023-05-25

Ökoképzés a Debreceni Egyetemen

Az ökológiai gazdálkodást támogató alapképzést indít a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara – jelentette be Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes szerdán az egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepén rendezett konferencián. A képzés a tervek szerint 2024 szeptemberében indul.

A Debreceni Egyetem (DE) Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT), az Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület közös szakmai rendezvényén az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdéseivel foglalkoztak a szakemberek.

-  A Debreceni Egyetem elkötelezett támogatója az ökológiai gazdálkodásnak. Célunk, hogy hagyományainkat megőrizve, külföldi kapcsolataink révén intézményünk az ökológia gazdálkodás területén Közép-Európában megkerülhetetlen legyen – jelentette ki a konferencia megnyitóján Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke kiemelte: történelmi pillanat előtt áll a magyar mezőgazdaság, a minden eddiginél nagyobb mértékű uniós támogatás révén ugyanis példátlan fejlesztések valósulhatnak meg az agráriumban. Éppen ezért fontos a fejlesztésekre szánt források átgondolt felhasználása.

- A hazai ágazat átalakulásával fókuszba került az ökológiai gazdálkodás is. A támogatásokat a termelés intenzitásának és minőségének javítására, a feldolgozásra és a minél magasabb hozzáadott érték elérésére kell fordítani. Utóbbit akkor érhetjük el, ha intenzíven tudunk gazdálkodni ökológiai keretek közt. A modern, precíziós eszközök pedig az intenzív gazdálkodás mellett az ökológiai gazdálkodás keretei közt is működhetnek – fejtette ki Szólláth Tibor.

Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese, az AKIT főigazgatója hozzátette: az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséhez elengedhetetlen a kutatás, valamint az oktatás- és képzésfejlesztés.

- A DE kutatóintézetei meghatározzák az intézmény mezőgazdasági kutatásainak irányát, valamint a gyakorlati oktatás alapját adják. A képzéseink fejlesztése érdekében szükségünk van az itt folyó kutatásokra. Ezért korszerűsítjük a kísérleti telep műszerparkját, újítjuk meg a precíziós és automatizált eszközrendszert. Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete, valamint a látóképi telep csaknem 130 hektárnyi területen folytat több évtizede ökológiai gazdálkodást. Az itt felgyűlt ismereteinket szeretnénk felhasználni és továbbadni a 2024 szeptemberében induló, ökológiai gazdálkodást támogató, új akkreditált alapképzéssel – emelte ki Harsányi Endre.

A szakmai tanácskozáson elhangzott: bár a járványhelyzet alatt nőtt az ökológiai gazdálkodásból származó termékek iránt a hazai kereslet, a termékek 90 százaléka továbbra is az európai piacokra kerül. A szakemberek szerint az ökológiai gazdálkodás térnyerését egyebek mellett a bio szaporítóanyagok és a nemesített fajták hiánya és az erős vegyszerlobbi okozza.

Zsombik László, a DE AKIT Nyíregyegyházi Kutatóintézet igazgatója a mezőgazdaság zöldítése kapcsán kiemelte, hogy a nitrogénműtrágyák használata jelentős szén-monoxid kibocsájtással jár. Az európai uniós irányelvek szerint ugyanakkor a zöldtrágyanövények használata segíti a szénmegkötést és csökkenti az úgynevezett szénlábnyom mértékét. A zöldítés azonban csakis rendszerszinten működhet a gazdaságokban és az alkalmazásánál fontos a termőterület specifikus tulajdonságainak figyelembevétele is.

A konferencián szó volt a mechanikai gyomirtás fontosságáról, alternatíváiról és az ökológiai gazdaságokban használható gyommentesítési módszerekről is, ezekről a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep vezetője, Vad Attila tartott előadást.

DErbi: még nem késő jelentkezni

Szénégető Richárd

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek