Egyetem Tér
2023-05-18

Üzbég delegáció az egyetemen

A gyógyszerész-, az agrár- és a gazdaságtudományi területeken keresi az együttműködési lehetőségeket a Debreceni Egyetemmel Üzbegisztán nyolc vezető felsőoktatási intézménye. Az egyetemi vezetőkből álló küldöttség több érintett karra is ellátogatott.

Tashkent, Samarkand, Navoi, Bukhara, Andijan és Karakalpak felsőoktatási intézményeinek rektorait és rektorhelyetteseit – a Magyar-Üzbég Rektori Fórum keretében – Pető Károly általános rektorhelyettes fogadta május 18-án, csütörtökön. A Főépületben tett séta során, illetve az azt követő megbeszélésen megismerkedtek a több mint 500 éves múltra visszatekintő Debreceni Egyetem történelmével, jelképeivel, valamint jelenlegi képzési és kutatás-fejlesztési struktúrájával.

- A Debreceni Egyetem az egyetlen Magyarországon, ahol a had- és az állatorvos-tudomány kivételével minden tudományterület jelen van. A képzés mellett stratégiai fontosságú intézményünkben a kutatás, az innováció és a vállalati együttműködések rendszere is – emelte ki a találkozón Pető Károly.

A karokról, az orvosképzéshez kapcsolódó Klinikai Központról, az agrártudományokhoz kötődő beruházásokról, innovációkról, valamint a hallgatói létszámról az egyetem koordinációs és stratégiai igazgatója adott részletes tájékoztatást a delegáció tagjainak. Kiszil Okszána kitért arra is, hogy jelenleg 26 üzbég hallgató tanul a Debreceni Egyetem, legtöbben az Informatikai Karon és az Egészségtudományi Karon.

Az üzbég intézményvezetők számos tudományterületen érdeklődtek együttműködési lehetőségek iránt. Többek között természet-, gyógyszerész-, gazdaság-, valamint agrár- és élelmiszertudományi partnerségeket keresve látogatást tettek a Természettudományi és Technológiai, a Gyógyszerésztudományi, a Gazdaságtudományi, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon is.

Pályakarbantartási munkák az 1-es vonalon

Visszatérnek a "buta"telefonok?

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek