Egyetem Tér
2023-05-07

Komoly előrelépés a cukorbetegek kezelésében

A követkető években tovább nőhet a cukorbetegek száma hazákban a túlsúly, az elhízás gyakoriságának növekedése, a környezeti hatások és a vírusfertőzések miatt. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ éppen ezért folyamatosan bővíti diabetológiai és dietetikai ellátásának rendszerét – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság csütörtökön kezdődött kongresszusán a Kölcsey Központban.

A négynapos szakmai fórumon több mint ezer szakorvos: hazai és környező országokból érkezett diabetológus, belgyógyász, gyermekgyógyász, kardiológus, családorvos és egészségügyi szakdolgozó vitatja meg a téma aktuális kérdéseit. Nyolc szekcióban összesen csaknem 80 előadást hallhatnak a résztvevők – tájékoztatott az esemény csütörtöki megnyitóján Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, belgyógyász, diabetológus és Várkonyi Tamás, a társaság főtitkára, belgyógyász, diabetológus. A tanácskozáson a Debreceni Egyetem (DE) több szakembere is előadást tart.

- A DE Klinikai Központjában (KK) évente csaknem 10 ezer felnőttet és gyermeket kezelnek cukorbetegséggel. A betegszám folyamatos növekedéséhez igazodva a Belgyógyászati Klinikán évről évre gyarapszik a diabetológiai licenszvizsgával rendelkező szakorvosok száma, az elmúlt évben 6 szakorvos szerzett diabetológus minősítést, és folyamatosan bővül a diabetológiai szakasszisztensek száma is – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Harangi Mariann, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára, a Magyar Diabetes Társaság Minősített Cukorbeteg Szakellátóhelyének vezetője.

A diabetológiai szakrendelés az elmúlt években dietetikai tanácsadással, illetve a diabetológiai szakasszisztensek által végzett betegoktatással egészült ki. A DE KK Belgyógyászati Klinika A épületében pedig Neuropathiás Centrumot alakítottak ki a cukorbetegség idegrendszeri szövődményeinek szűrésére és gondozására. A DE KK mindkét campusán nephrológusokkal együttműködve zajlik a cukorbetegek esetén a vesebetegség szűrése és gondozása.

- A KK Laboratóriumi Medicina Intézetének Molekuláris Genetikai részlegén bevezették a ritka, örökletes cukorbetegségek genetikai szűrővizsgálatát. A klinikán úgynevezett folyamatos szöveti glükózmonitorokat szereztek be, melyek jelentősen segítik az 1-es típusú cukorbetegek kezelését, de alkalmazhatóak a nehezen beállítható 2-es típusú cukorbetegek terápiájában. Az inzulin szenzorok és pumpák megjelenésével pumpacentrumokat alakítottak ki. A DE KK Belgyógyászai Klinikája ezzel a széles spektrumú ellátási renddel a legkorszerűbb kezelési lehetőséget biztosítja a térség cukorbetegei számára – fejtette ki Harangi Mariann.

A Magyar Diabetes Társaság idei kongresszusán nyolc szekcióban összesen csaknem 80 előadás hangzik el. A fókuszba a cukoranyagcsere kerül, de szó lesz például az ezzel szorosan összefüggő zsíranyagcseréről, a máj szerepéről, a cukorbetegséggel összefüggő bőrbetegségekről is.


Sajtóközpont - OCs

Ülésezett a fenntartó alapítvány kuratóriuma

Japán díszcseresznye

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek