Egyetem Tér
2023-05-06

Diplomaták viziteltek az egyetemen

Finnország magyarországi nagykövete, valamint az izraeli nagykövet helyettese érkezett bemutatkozó és ismerkedő látogatásra a Debreceni Egyetemre szerdán. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes délelőtt a finn, délután pedig az izraeli diplomatát fogadta a Főépület rektori tanácstermében.

Pertti Anttinen, a Finn Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete első alkalommal járt a Debreceni Egyetemen (DE). Az intézmény oktatási struktúráját, nemzetközi és céges kapcsolatrendszerét, a hallgatók sportolási- és kulturális lehetőségeit Bartha Elek mutatta be a diplomatának, akit felesége is elkísért debreceni látogatásán.

A nagykövet részletes információkat kapott Keményfi Róbert dékántól a Bölcsészettudományi Kar képzési kínálatáról, különös tekintettel a „kis” nyelvekre, amelyeket – többek között – a Magyar Nyelvtudományi Intézet Finnugor Nyelvtudományi Tanszék oktatóinak segítségével sajátíthatnak el a diákok.

Pertti Anttinen elmondta: célja a nyelvrokonságból eredő hagyományosan jó finn–magyar kapcsolatok további elmélyítése, és ígéretet tett arra, hogy a követség a jövőben is kiemelt figyelemmel kíséri majd a debreceni Finnugor Nyelvtudományi Tanszék munkáját.

A nagykövet a rektorhelyettessel, a dékánnal történt megbeszélést követően Maticsák Sándor professzor, a Finnugor Nyelvtudományi Tanszék vezetőjének kalauzolásával a finn nyelvet tanuló egyetemistákkal is találkozott.

Moran Birman Izraeli Állam budapesti nagykövetségének első beosztottja ugyancsak szerdán látogatott el az egyetemre.

A nagykövethelyettes amerikai diplomáciai posztja után 2022. augusztusában érkezett Budapestre, a mostani volt az első vidéki látogatása, amely elsősorban a bemutatkozást és az ismerkedést szolgálta, mely során találkozott a Debreceni Egyetemen tanuló izraeli diákok egy csoportjával is.

A diplomata Bartha Elek rektorhelyettes előadásán keresztül ismerkedett az egyetem történetével, az utóbbi évek fejlesztéseivel, érintették az izraeli egyetemi hallgatók tanulmányait, végül Izrael és az izraeli tudósok helyét a DE nemzetközi kapcsolataiban, amelyek sikeresek és többoldalúak, hiszen az egyetemnek van izraeli díszdoktora, és számos nemzetközi pályázatban vesznek közösen részt.

Moran Birmant debreceni útján végig elkísérte Hunyadi László, a DE professor emeritusa, aki egyben Izrael Állam tiszteletbeli konzulja is.

Sajtóközpont – BZs

 

Döntetlennel zárult a bronzcsata

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek