Egyetem Tér
2023-03-25

ZK-sikerek az országos szaxofonversenyen

Kiemelkedően szerepeltek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói az országos egyetemi szaxofonversenyen, amelyen tizenhat tehetséges fiatal zenész lépett fel a Liszt teremben. A ZK hallgatóinak teljesítményét számos különdíjjal ismerték el.

Az intézményt kilenc hallgató képviselte a III. Országos Egyetemi Szaxofonversenyen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A debreceni egyetemisták rektori különdíjakat kaptak, emellett a háromfős zsűri elismerését is kivívták produkciójukkal.

- Izgalmas verseny volt, az előadott művek alapján nyugodtan kijelenthető, hogy alaposan felkészültek a fiatalok. Azt gondolom, hogy a versenydrukk kihozza belőlük a legjobb teljesítményt, az igazi tudást. Próbáltuk arra ösztönözni a versenyzőket, hogy elsősorban önmagukat múlják felül. Nem az a legfontosabb, hogy ki a legjobb, hanem az, hogy minden produkcióban legyen kiemelkedő zenei érték - fogalmazott Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja.

A hallgatóknak kötelezően Kerékfy Márton: Bevezetés és tánc című művét és egy, vagy két szabadon választott darabot kellett előadniuk. A Kalle Oittinen finn szaxofonművész, a Tamperei Egyetem (Tampere University of Applied Sciences) szaxofontanára, az Aava Saxophone Quartet tagja, valamint a Kerékfy Márton zeneszerző, zenetörténész és a Kiss Gy. László Liszt-díjas klarinét-, szaxofon- és tárogatóművész alkotta zsűri értékelésében kiemelte: a verseny rendkívül magas színvonalú volt. 

A kötelező darab szerzője, Kerékfy Márton megtisztelőnek nevezte, hogy az ő művét választották ki. Hozzátette: kiemelkedő tehetségű művészek érkeztek a megmérettetésre.  

A versenyen tizenhat, a magyar zeneművészeti felsőoktatásban tanuló hallgató vett részt az ország több pontjáról. 

A verseny végeredménye:
I. hely Ficsura Martin - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 
II. hely Bakó Noémi - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 
III. hely Horváth Ákos - Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar  

A DE rektori különdíja: 
Gulyás Dorina – Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar 
Pusztai Máté József – Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar 

A zsűri különdíja: 
Paku András – Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar 
Pápai István – Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar 
Molnár Ábel – Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar

Sajtóközpont - BZ

Németh Alajos a Petőfi Zenei Tanácsról: Olyan ötlet is van, hogy lehetne egy popzenei zeneművészeti főiskola

Néhány vonat és busz közlekedése is módosul a vasárnapi óraállítás miatt

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek