Egyetem Tér
2023-01-24

TMO – már ezer általános iskolást segítettek

Bővül a Tanítsunk Magyarországért (TMO) program a Debreceni Egyetemen (DE), a tavaszi félévtől Hajdú-Bihar mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye általános iskoláira is kiterjesztik. A leendő mentorhallgatók és általános iskolás mentoráltjaik február elején a hagyományos téli táborban ismerkedhetnek és készülhetnek fel a közös munkára.

A Debreceni Egyetem a 2018/19-es tanévben csatlakozott az országos programhoz, az eddig eltelt hét félév során 889-en végezték el a felkészítő kurzust és szereztek jogosultságot a mentorálásra, közülük 385 hallgató mentorált vagy jelenleg is mentorál általános iskolásokat.

A felkészítő kurzusokat az egyetem oktatói és munkatársai tartják az elmúlt években összeállított tananyagot ismertetve a hallgatókkal, akik ennek köszönhetően a mentorálás minden területébe betekintést nyerhetnek.

A végzett mentor-hallgatók jelenleg Hajdú-Bihar három tankerületének 13 általános iskolájában foglalkoznak hetedikes és nyolcadikos tanulókkal.

- Célunk, hogy a mentorok négy féléven keresztül, a hetedik osztály kezdetétől foglalkozzanak az általános iskolásokkal, segítsék őket tanulmányaikban, a mindennapi életben, felkészítsék őket a pályaválasztásra és emellett élményeket szerezzenek közösen szervezett programokon és kirándulásokon – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Forisek Péter.

- 2023 januárjáig csaknem ezer általános iskolást mentoráltunk, akik közül a nyolcadik osztályt befejezve már két évfolyam is végzett, és sikeresen folytatták tanulmányaikat középfokú oktatási intézményben – sorolta az elért eredményeket a DE Tanárképzési Központ főigazgatója.

Tavaly ősszel a mentoráltak - gondolva a jövőre - részt vettek a Debreceni Szakképzési Centrum által szervezett Hello Szakma rendezvényen és sokan a DExpóra is ellátogattak, így már általános iskolásként megismerhették a Debreceni Egyetemet és az intézmény képzési kínálatát.

Sokakban felmerülhet a kérdés: miért érdemes csatlakozni a mentorprogramhoz?

- A tanárszakos hallgatóknál elsődleges szempont a szakmai tapasztalatszerzés, de emellett a mentorok havi rendszerességgel ösztöndíjat kapnak és pénzügyi juttatást a mentoráltakkal közös programok támogatásához, valamint ingyenes utazásra feljogosító Tanítsunk Magyarországért utazási kártyát, amellyel a MÁV járatain és a VOLÁN helyközi járatain utazhatnak – adta meg a választ a főigazgató.

A mentorhallgatók és a mentoráltak számának folyamatos növekedése mellett a TMO kínálata is évről-évre bővül a Debreceni Egyetemen, a 2022/23-as tanév II. félévétől Hajdú-Bihar mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye általános iskoláiban is lehetőség lesz a kapcsolattartásra, köszönhetően a Nyíregyházi Egyetem TMO programjával való tervezett együttműködésnek.

A félévet indító debreceni mentortábornak hagyományosan a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa ad majd otthont, február 10-én.

A programról bővebb információ a tanitsunk.hu és a https://tanarkepzes.unideb.hu/hu/tanitsunk-magyarorszagert oldalakon érhető el.

Sajtóközpont – BZs

A karrier lehetősége: DE Gyógyszerésztudományi Kar

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek