Egyetem Tér
2022-11-28

Az Úszó Nemzet Programban a DE

Nyolc felsőoktatási intézménnyel, köztük a Debreceni Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), amellyel az Úszó Nemzet Programban részt vevő oktatók kiválasztását és fejlesztését segítik. Az erről szóló szerződést pénteken írták alá Budapesten, a Debreceni Egyetemet Pető Károly általános rektorhelyettes képviselte.

A 2018-ban megálmodott, állami támogatással létrejött Úszó Nemzet Program jelenleg húsz városban mintegy 20 ezer gyermekkel és 230 oktatóval zajlik. Ezt a számot szeretnék néhány éven belül 100 ezerre növelni, melyhez kiemelten fontos a további szakemberek képzése. 

- A magyar sport történetében egyedülálló megállapodásról van szó – jelentette ki Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke az ünnepélyes aláírást követően, ahol a Debreceni Egyetem mellett a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem képviselői látták el kézjegyükkel a szövetséggel kötött szerződést.

A megállapodás révén a felsőoktatási intézmények segítenek a program lebonyolításában, megtalálni, képezni, kinevelni a leendő szakembereket, míg a gyakorlati helyet és akár a későbbi álláslehetőséget a szövetség biztosítja.

- A Debreceni Egyetem elkötelezett a kiváló szakemberek képzésében. A sporttudományok területén az elmúlt tíz évben olyan léptékben fejlődött az intézmény, hogy mára kiemelkedő szakmai, módszertani háttéret tud nyújtani a leendő sportszakemberek számára – hangsúlyozta az eseményen Pető Károly rektorhelyettes. 

- Lépést kell tartani a modern világgal, a kialakult gazdasági helyzettel, az energiaárakkal. Csak egy jól működő, kölcsönös munka vezethet eredményre – mondta Wladár Sándor, aki a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületének is tagja. 

Hozzátette: az energiaválság okozta gazdasági helyzetben is sikerült megmenteni 77 uszoda működését, aminek köszönhetően a tervek szerint jövő szeptembertől már 46 ezer gyermeket tudnak bevonni a programba. 

Sajtóiroda-TB

 

A vártnál nehezebben született meg az újabb győzelem

Katar 2022: Burai Árpád úgy véli, az Irán-USA párharc több mint foci

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek