Egyetem Tér
2022-11-24

Legendás regényt ünnepel a DEENK

Az Ulysses kiadásának századik évfordulóján mobilkiállítással állítanak emléket James Joyce világhírű regényének a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban (DEENK). A jubileum alkalmából az egyetemre látogatott Ronan Gargan, Írország magyarországi nagykövete is.

A könyvtár előterében létrehozott különleges installáció időrendben mutatja be James Joyce életét, a műről pedig kevésbé ismert részleteket is feltár az Ír Nemzeti Könyvtár által összeállított 22 panel.

A vándorkiállítás anyagát a DEENK kiegészítette saját gyűjteményében őrzött, Joyce-hoz kapcsolódó tartalmakkal. Kiállították Egri Péter Avantgardism and Modernity című könyvének egy példányát, egy 1932-es, német nyelvű, Stuart Gilbert-féle tanulmánykötet ajánló kiadványát, néhány angol nyelvű kiadást, a DEENK Védett Törzsgyűjteményéből származó, 1947-es, Gáspár Endre által fordított példányokat, a Kardos László különgyűjtemény részét képező, 1974-es, Szentkuthy Miklós-féle magyar fordítást, valamint a 2012-ben újonnan elkészített és az azóta már újra kiadott magyar nyelvű fordítást is.

A tárlat megnyitóján részt vett Ronan Gargan, Írország magyarországi nagykövete, aki méltatta James Joyce-t és az Ulysses-t, valamint kiemelte a regény irodalomtörténeti jelentőségét.

- Különleges alkalom ez, hiszen egy nagyszerű szerző kivételes művét ünnepelhetjük, mely már egy évszázada gazdagítja az irodalomtörténetet. Fontos ez a jubileum, mivel a könyv meghatározó jelentőséggel bír az európai kulturális örökség, valamint az európai nemzeti öntudat fejlődése szempontjából. Ez nem csupán ír, hanem európai mestermű is, a huszadik század meghatározó alkotása. Nagy öröm számomra, hogy a Debreceni Egyetemen is bemutathatom – hangsúlyozta beszédében a nagykövet.

Ronan Gargan három angol nyelvű Joyce-kötetet, köztük az Ulysses egy újabb kiadását adta át Oroszné Gula Mariannak, a DE BTK Angol-Amerikai Intézet Brit Kultúra Tanszék adjunktusának, a mű egyik fordítójának. Ezek a könyvek mostantól a könyvtár gyűjteményét gyarapítják.

A nagykövet James Joyce, Ulysses and the Politics of early 20th Century Ireland címmel tartott előadást a könyvtár közösségi terében, a Szigetben, ahol bemutatta az utat, amelyen a világsikerig és a klasszikus státuszig jutott a legendás alkotás. Ezt követően Donald E. Morse, a DE BTK Angol-Amerikai Intézet professzora és Oroszné Gula Marianna adjunktus beszélt a műhöz fűződő személyes kapcsolatáról, illetve annak irodalmi jelentőségéről.

Az esemény zárásaként angol nyelvű Ulysses-felolvasószínházon vehettek részt a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézet volt és jelenlegi hallgatói, majd levetítették a 100 Years of Ulysses című dokumentumfilmet.

Az Ulysses 100 mobilkiállítás november 23-tól öt napon át tekinthető meg a DEENK előterében.

Íme a mesés Debreceni Advent első hétvégéje

Grosan Cristina

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek