Egyetem Tér
2022-11-24

Emberek és robotok a Műszaki Karon

Az egészségügyi rehabilitációban segítő robotokról, elektromos hajtású repülőgépekről és a villamosenergia-hálózatok korszerűsítéséről is szó esett a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Mechatronikai Tanszéke, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Elektrotechnika Tudományos Bizottsága által szervezett nemzetközi elektrotechnikai és mechatronikai konferencián csütörtökön.

Az angol nyelvű, nagyrészt online formában tartott Electrical Engineering and Mechatronics EEMC’ tanácskozás arra adott lehetőséget az oktatóknak, mérnököknek, szakembereknek, illetve a hallgatóknak, hogy megismerkedjenek az elektrotechnika és a mechatronika legújabb innovációival, a jövő technológiáival, szolgáltatásaival, azok felhasználásával – ismertette a hirek.unideb.hu-val a program főszervezője, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) Mechatronikai Tanszék egyetemi tanára.

Korondi Péter elmondta: a világ élvonalbeli mérnök tudósai közé tartozó felkért előadók egy-egy szélesebb kutatási területen tapasztalható nemzetközi fejlődési irányokat mutattak be.

- Nagyon fontos, hogy a Debreceni Egyetem Műszaki Kara is egyre inkább bekapcsolódjon a nemzetközi kutatásokba, ne csak szemlélője, hanem alakítója is legyen a világtrendeknek. Ennek elengedhetetlen első lépése, hogy megismerjük azt, mi folyik ezeken a területeken most a világban – fogalmazott Korondi Péter.

A konferencia első előadója, Seiichiro Katsura, a Keio University professzora Japánból csatlakozott a rendezvényhez, aki mozgásvezérlő rendszerekről, azok egészségügyi rehabilitációban segítő robotokban történő alkalmazásairól, illetve telesebészetről beszélt. Előadását a DE Általános Orvostudományi Karáról is sokan követték.

A második előadó, Pat Wheeler, az angol Nottingham Egyetem kutatója az elektromos repülőgép-hajtóművek fejlesztéséről osztotta meg tapasztalatait.

A konferencián személyesen megjelent norvég Trygve Thomessen, a PPM Robotics AS igazgatója arról értekezett, hogy a kommunikálni képes robotok miként segíthetik az idősotthonokban élő betegek ápolását. A vele folytatott konzultáció során szakmai gyakorlatokról, diplomamunka és doktori disszertáció-készítésről, valamint nemzeti, illetve európai uniós közös kutatási projektek indításáról is szó esett.

A holland Pavol Bauer, a Delfti Műszaki Egyetem tanára az elektromos energia új tárolási módszereiről, lehetőségeiről és a megújuló energiaforrások térnyerése következtében átalakuló, korszerűsödő villamosenergia-hálózatok kapcsán felvetődő kérdésekről tartott előadást és megoldási javaslatokat is adott.

Az internetes előadásoknak a Debreceni Egyetemen kívülről is számos követője volt, részben a Műszaki Kar ipari partneri köréből, részben a Neurotech EU kezdeményezés külföldi partneregyetemeiről.

A külföldi előadókról és előadásaikról az itt elérhető linken található bővebb információ.
 

Rangos elismerést vehet át Battai Sugár

Nagy küzdelemre készülünk

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek