Egyetem Tér
2022-11-23

Egyetemi siker az országos kórusversenyen

Arany minősítést kapott a Debreceni Egyetemmel szoros együttműködésben álló Sol Oriens Kórus a Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen. A DE számos munkatársát soraiban tudó énekkar az ország legkiemelkedőbb formációi között szerepelhetett.

A magyar kórusok országos minősítő rendszerének legmagasabb szintű versenyén vett részt a napokban a debreceni Sol Oriens Kórus. A megmérettetésen 11 kategóriában 31 énekkar, 1436 énekes kapott lehetőséget.

A szakmai zsűri a kórushangzás, a művészi kifejezés, az intonáció, a kotta- és a stílushűség alapján pontozta a résztvevő kórusokat. Ezek alapján a debreceniek is a legjobb hat közé kerültek, versenyben maradva ezzel a nagydíjért.

A megmérettetést végül nem ők nyerték, de magas színvonalú produkciójukat arany fokozattal ismerték el a vegyeskarok kategóriájában. Mike Ádám karnagy, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szolfézs- Zeneelmélet, Karvezetés Tanszék oktatója a hirek.unideb.hu-nak elmondta: nem a győzelem volt a lényeg, hanem az sok pozitív hatás, ami segíti a kórus fejlődését.

- A zene nem olyan terület, ahol mindenképpen versenyezni kell, de az ilyen jellegű megmérettetés a kórus összetartására, motiváltságára, valamint a szakmai munka erősítésére jó hatással van. Az intenzív és eredményes munkát segítheti a versenyre való felkészülés, hiszen minden kórustag igyekszik a legjobbját nyújtani, minőségi, szakmai-zenei ugrást jelent egy kórus számára a részvétel. A aranyminősítés mellett a hat legjobb kórus közé választott minket a zsűri, így a nagydíjas versenyen is érintettek voltunk. Intenzív zenei közegbe kerülhettünk, a legjobb kórusokkal találkozhattunk és mérhettük össze velük a tudásunkat. Inspiráló ez a légkör, hiszen más szemlélettel és felfogással szembesülhettek a kórustagok – fogalmazott a karnagy.

Mike Ádám karnagy mellett a Sol Oriens számos tagja a Debreceni Egyetem munkatársa, a Bölcsészettudomány Kar, az Általános Orvostudományi Kar, a Természettudományi és Technológiai Kar, valamint a Zeneművészeti Kar több dolgozója és hallgatója énekel a kórusban, próbáikat is az egyetem Főépületében tartják.

Sajtóközpont – BZ

Megfontoltabb vásárlókra, visszafogottabb ünnepi szezonra számítanak az áruházláncok

Larry közönségtalálkozó ma az Apolló moziban

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek