Egyetem Tér
2022-11-21

Összefogás az eredményesebb kémiai oktatásért, kutatásért

A Debreceni Egyetemen folytatott kémiai tudományos és oktatómunka összehangolására jött létre a Kémia Koordinációs Intézet. A szervezet célja, hogy elősegítse a karok közötti együttműködést. Az egyetem kémiával foglalkozó intézetei egy előadás-sorozaton ismerhetik meg egymás munkáját, elsőként pénteken az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézete mutatkozott be.

 A Kémia Koordinációs Intézet feladata, hogy minél szorosabban összefogja, összehangolja a különböző karokon folytatott kémiai tevékenységet az egyetem négy legfontosabb pillére: a tudomány, az oktatás, a nemzetközi kapcsolatok és az ipari kapcsolatok terén. Céljuk, hogy elősegítsék az intézetek közötti közös munkát.

-    A kollaborációs tevékenység manapság elkerülhetetlen, igazi áttörés csak együttműködéssel érhető el. Ezt szeretnénk élénkíteni, segíteni. Összefogással a hazai és nemzetközi pályázatokon, a nemzetközi és az ipari kapcsolatok kiépítésében is eredményesebbek lehetnek a különböző intézetek, munkacsoportok. Ehhez azonban először egymás tudományos, oktatási tevékenységét, műszerparkját kell megismernünk, hogy lássuk, együtt mire lehetnénk képesek – emelte ki Nagy Péter professzor, az intézet megbízott igazgatója.

A kémia oktatását és kutatását végző intézetek tevékenységének kölcsönös megismerésére egy előadás-sorozatot indítottak, melynek első rendezvényén az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézete mutatkozott be pénteken. Oktatási és tudományos tevékenységükről Virág László, az intézet igazgatója számolt be. A 100 éves múltra visszatekintő intézet fő feladata az orvosi kémia oktatása az ÁOK, a FOK és a TTK magyar és angol nyelvű képzésben résztvevő hallgatóinak.  A kutatások munkacsoportokban zajlanak. A magas színvonalú tudományos tevékenységet jelzi az is, hogy az intézet elnyerte az MTA Kiváló Kutatóhely címet. 

    Kutatásaink a klasszikus biokémia, a sejt- és molekuláris biológia, a pathobiokémia, a farmakológia eszköztárait és a makromolekuláktól az állatkísérletekig (ecetmuslicától az egéren át a patkányig), sőt a humán szövetmintákig terjedő modellrendszereit alkalmazzák a sejten belüli jelátviteli folyamatok, az oxidatív stressz, a sejthalál, a mesenchymális őssejtek differenciációjának kutatására - sorolta Virág László.

A professzor hozzátette, hogy magas a nemzetközi folyóiratokban megjelent cikkek száma, a minőségi mutatók, például a Q1 besorolású közlemények aránya az összes elméleti intézet közül náluk az egyik legmagasabb. Emellett kiemelte a publikációk folyamatosan emelkedő trendet mutató átlagos impakt faktor értékét is.

Az intézet tevékenységének ismertetését követően a szervezeti egységek és kutatócsoportjaik tartottak előadást munkájukról, eddig elért eredményeikről, stratégiai céljaikról.  
A Kémia Koordinációs Intézet előadás-sorozatának következő rendezvényét november 25-én, pénteken 9 órától tartják a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetében.

Sajtóközpont - CzA

Keleti rangadót nyert a DEAC

Katar 2022: Dobos Attila angol, holland és Wales győzelemre számít

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek