Egyetem Tér
2022-11-17

Innovatív szemlélet az óvodai nevelésben

Az egyéni fejlesztést igénylő, viselkedési nehézséggel küzdő gyermekek integrálása, támogatása állt a középpontban a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájának szerdán megrendezett szakmai napján. A régió pedagógusai a legújabb képzési stratégiákkal, jó gyakorlatokkal és innovatív szemlélettel ismerkedtek Hajdúböszörményben.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint folyamatosan nő a figyelemhiányos, hiperaktivitási zavarral (ADHD), beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) és sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek száma. A szakemberek egyre több óvodásnál és iskolásnál állapítanak meg tipikustól eltérő fejlődést.

Az óvodapedagógusoknak meghatározó szerepük van a viselkedési nehézségekkel küzdő gyermekek óvodai beilleszkedésében, mivel az ADHD, a BTMN vagy éppen egy SNI diagnosztizálása a kisgyermekkorban nagyon nehéz. Az óvónők feladata, hogy felismerjék a jeleket és olyan pedagógiai stratégiát dolgozzanak ki, melynek segítségével a csoport elfogadja és befogadja a speciális igényű gyermeket – mondta a hirek.unideb.hu-nak Balogh Beáta.

A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájának intézményvezetője kiemelte: más területek szakembereinek bevonása csak a problémák okainak feltárását követően történik meg. Ezek lehetnek egyebek mellett genetikai vagy veleszületett módosulások, eltérő nevelési felfogásból vagy a szociokulturális háttérből fakadó különbségek.

A szakmai napon bemutatott jó gyakorlatok, fejlesztések, analitikai módszerek és innovatív szemlélet segíthetnek az érintett gyermekek fejlesztésében és beilleszkedésben, a társaiknak pedig abban, hogy elfogadják társuk speciális igényeit – tette hozzá Balogh Beáta.

A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájának szakmai napján 80 óvodapedagógus vett részt, akik 11 óvodai csoportba látogattak el. A rendezvényen szó volt a kiemelkedő képességű gyermekek fejlesztéséről és a tehetséggondozásról is a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Intézetének adjunktusa, Mező Katalin előadásában, amit a Tehetség- és a Fejlesztő Munkaközösség bemutatkozása, illetve tapasztalatainak megosztása követett.

 

 

Sajtóközpont - ÉE

Interjú Harle Tamással a Kesjár Csaba 60 című könyv szerzőjével

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek