Egyetem Tér
2022-11-02

Társadalmi integrációról másként

Négy év kutatás eredményét összegzi az a könyv és dokumentumfilm-sorozat, melyet a Péli Tamás kulturális esten mutatott be a Debreceni Egyetem Lippai Balázs Roma Szakkollégiuma. A kötet a lokális magyar és roma közösségek együttélési kapcsolatait vizsgáló kilenc videó elemzéséhez nyújt tudományos hátteret.

Kisvilágok, kelet-magyarországi települések kortárs társadalmi folyamatai és dokumentumfilmes ábrázolása címmel napvilágot látott az a kiadvány, amely négy év komplex kutatás eredményeit mutatja be Biczó Gábor, Soós Zsolt és Szabó Henriett szerkesztésében. 

A kulturális antropológiai szemléletű kutatás helyszíne kilenc kelet-magyarországi település volt, ahol a magyar és roma közösségek együttélési kapcsolatait tanulmányozták. A kötet a kutatási program keretében készült kilenc dokumentumfilm elemzéséhez kínál bevezető ismereteket, valamint tartalmazza a párhuzamosan zajló terepvizsgálatok eredményeit, amelyekben a Debreceni Egyetem szociálpedagógia szakos hallgatói is közreműködtek.

Az október 28-án megtartott Péli Tamás kulturális est első részében a frissen megjelent könyv tartalmi és szerkezeti felépítésével ismerkedhetett meg a közönség. Elsőként a kötet egyik szerzője, a Debreceni Egyetem BTK kutatója, Szabó Henriett beszélt a „Kisvilágok” koncepciójáról, a vidéki periferiális közösségek társadalmi folyamatainak értelmezésével kapcsolatos kihívásokról.

A bevezetőt követően Kotics József, a Miskolci Egyetem intézetigazgatója a könyvben és a dokumentumfilmekben érvényesülő alkalmazott társadalomtudományi szemlélet jelentőségét méltatta, majd Gulyás Klára, a Tokaj-Hegyalja Egyetem adjunktusa elemezte, hogyan hasznosítható az ismeretanyag a felsőoktatási gyakorlatban. 

A könyvbemutatót a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar tudományos dékánhelyettese, Biczó Gábor zárta, aki előadásában a Kisvilágok dokumentumfilm-sorozat széleskörű alkalmazhatóságáról beszélt az oktatásban.

A rendezvény második részében az Egy fecske is csinálhat nyarat. Nyírvasvári című epizódot vetítették le. A film a településen működő futballcsapat és sportközösség társadalmi integrációra gyakorolt hatását mutatja be.

A kulturális est zárásaként a társadalmi integrációról zajlott kerekasztal-beszélgetés meghívott szakemberek és a közönség bevonásával. Az esemény részese volt Paulik János, a Nyírvasvári ’16 FC elnöke is, aki a közösségi aktor szemszögéből beszélt munkájáról és a magyar-roma együttélésről, valamint a település társadalmi integrációs folyamatairól. 

A Lippai Balázs Roma Szakkollégium által szervezett kulturális esten a társszakkollégiumok képviselői mellett egyetemi oktatók, alumni hallgatók és a kutatás során vizsgált további településekről - Nagyecsedről, Hosszúpályiból, Hodászról - érkezett vendégek is részt vettek. 

A dokumentumfilm-sorozat és a kötet teljes terjedelemben elérhető a DE GYGYK honlapján a Tudomány/Műhelyek/AntRom filmműhely fül alatt. 

Sajtóközpont-TB

Melatonin, a növényi karmester

Meghosszabbított érvényesség

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek