Egyetem Tér
2022-10-26

Egységes szakmai elvek a cukorbetegek kezelésében

Harangi Mariann belgyógyász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora vezeti októbertől a Magyar Diabetes Társaság Minősített Cukorbeteg Szakellátóhelyét a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az új vezető egységes szakmai elvek szerint koordinálja a Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campuson zajló diabetológiai ellátást. Legfőbb célja a cukorbetegek gondozásának, kezelésének további fejlesztése.

A cukorbetegség ma Magyarországon több mint 1 millió felnőttet és 5000 gyermeket érint, a betegek száma folyamatosan emelkedik. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikán jelenleg járóbeteg szakellátás keretében évente több mint 10 ezer cukorbeteget gondoznak. Az intézmény a Magyar Diabetes Társaság Minősített Cukorbeteg Szakellátóhelye, melyet október 10-től a Klinikai Központ elnökének felkérésére Harangi Mariann egyetemi tanár vezet. Feladata többek között a Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campuson zajló diabetológiai ellátás koordinálása, a szakrendelések minél optimálisabb megszervezése. Munkáját Katona Éva egyetemi docens és Petró Gizella főorvos, mint szakterületi koordinátorok segítik.

-    A cukorbetegség következtében súlyos szövődmények, többek között krónikus vesebetegség és kardiovaszkuláris betegségek alakulhatnak ki, ezért az ellátásba a jól képzett diabetológusok mellett az utóbbi években a társszakmák képviselői, többek között angiológusok, kardiológusok, nefrológusok is bekapcsolódtak. Dinamikusan fejlődnek a diagnosztikai és a terápiás lehetőségek, ma már olyan típusú gyógyszereket is alkalmazunk, amelyek jelentős mértékben csökkentik a szövődmények kialakulásának kockázatát. A klinika szakemberei a legmagasabb szinten végzik ezt a szerteágazó tevékenységet- ismertette Harangi Mariann egyetemi tanár, a Magyar Diabetes Társaság Minősített Cukorbeteg Szakellátóhelyének vezetője. 

A cukorbetegséggel kapcsolatos gyógyító tevékenység a Belgyógyászati Klinika „A” épületében májusban létrehozott Anyagcsere Betegségek Részleg kiemelt feladata, melynek munkáját szintén Harangi Mariann felügyeli. A professzor tervei között szerepel a speciális területek, többek között a terhességi cukorbetegség és a monogénes, veleszületett diabétesz magas szakmai színvonalú ellátásának további fejlesztése. 

-    A jövőben szeretnénk bevezetni a cukorbetegség szervezett szűrését, a veleszületett, monogénes diabétesz esetében a Laboratóriumi Medicina Intézettel szoros együttműködésben. A terhességi diabétesz területén pedig célzottabbá tennénk az ellátást, hogy a kismamák azonnal megkaphassák a megfelelő terápiát, hiszen a betegség kezelése az anya és a születendő magzat szempontjából óriási jelentőségű. Emellett tervezzük a cukorbetegség neuropátiás szövődményeit gondozó centrum további fejlesztését, a műszerpark bővítését – sorolta Harangi Mariann. 

A Belgyógyászati Klinika Anyagcsere Betegségek Részlegének vezetője hozzátette: szeretnének a dietetikusokkal szorosabban együttműködni, mert a cukorbetegség kezelésében az életmódterápiának rendkívül nagy szerepe van. Emellett podiátereket is bevonnának az ellátásba, akik a diabétesz lábat érintő szövődményeivel kapcsolatban végeznek jelentős munkát. Kiemelt cél a hazai és a nemzetközi együttműködések fejlesztése, amely még inkább javíthatja a betegellátást. A szakmaspecifikus részleg a diabétesz mellett a túlsúly, az elhízás, a lipid-anyagcsere veleszületett és szerzett zavaraival, illetve számos olyan, ritkábban előforduló anyagcsere-betegséggel foglalkozik, amelyek speciális diagnosztikai és betegellátó tevékenységet igényelnek. 

- A szakmaspecifikus részlegeket a több mint 500 ágyas Belgyógyászati Klinika gyógyító tevékenységének hatékonyabb koordinálására hoztuk létre. Ezek egyike a Harangi Mariann professzor által vezetett Anyagcsere Betegségek Részlege, amely nagy szakmaterületet ölel fel. A cukorbetegségben szenvedők gyógyítása mellett az egyik legfontosabb tevékenysége a lipid-anyagcsere zavarainak kivizsgálása és kezelése, melynek a professzor hazai és nemzetközi szinten is elismert szaktekintélye - hangsúlyozta Szabó Zoltán professzor, a DE Klinikai Központ elnöke.

Az Anyagcsere Betegségek mellett májustól további 10 szakmaspecifikus részleg működik a Belgyógyászati Klinikán. A részlegvezetők feladata, hogy a klinikaigazgatóval egyeztetve, a klinika egységét képviselve fejlesszék, koordinálják az egyes szakterületek tevékenységét.

Harangi Mariann a Cukorbeteg Szakellátóhely vezetői megbízását Szabó Zoltántól, a Klinikai Központ elnökétől vette át az Elnöki Hivatalban. 

Sajtóközpont - CzA

Madár-lakópark sétányt adtak át Debrecenben

DUPLÁZIK DEBRECENBEN A TANKCSAPDA

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek