Egyetem Tér
2022-10-24

Októberi döntések

A 2023. évi, illetve a 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás követelményeiről, új természettudományi mesterképzési szak indításáról és több szabályzat módosításáról döntött októberi ülésén a Debreceni Egyetem Szenátusa. A tanácskozáson szó volt az Agárkabinet kihelyezett üléséről is, melyet az Országházban tartottak.

Szilvássy Zoltán rektor az elmúlt időszak nagyköveti látogatásait, valamint a Debreceni Egyetem Agrárkabinetének kihelyezett ülését emelte ki rektori beszámolójában. Az egyetemi vezető kifejtette, hogy a kormány képviselői, a szektor meghatározó nagyvállalatainak menedzserei és az iparági szövetségek vezetői részvételével tartott tanácskozáson az egyetem agár- és élelmiszeripari oktatási, kutatási és innovációs fejlesztéseit vitatták meg. Az eseményen részt vett az Egyesült Arab Emírségek magyarországi nagykövete is, Saud Al-Shamsi szerint a mezőgazdasági az élelmiszeripari együttműködési lehetőségek messzemenő perspektívákat rejtenek – idézte fel a szenátusi ülésen a rektor.

Bács Zoltán kancellár bejelentette, hogy az egyetem modellváltás utáni első tanévének szerződéses teljesítményértékelése lezárult, a végső értesítés és az ahhoz kapcsolódó finanszírozás a következő hetekben várható.  

A kancellár részletesen beszélt a magas energiaárak miatt szükséges intézkedésekről, amelyek révén az egyetem több tízmilliárd forintos plusz kiadását igyekeznek mérsékelni. A hőmérséklet csökkentése mellett egyes épületeket rövidebb-hosszabb időszakra használaton kívül helyeznek, más épületekbe vagy akár campusokra koncentrálva a tevékenységet. A cselekvési terv fontos eleme, hogy megváltozik a tanév időbeosztása: a szemeszter december 9-ig tart, amelyben a szokásos tantárgy-elismerés és elővizsga lehetséges kari szabályok alapján. December 12. és 21. között lesz a vizsgaidőszak első szakasza, majd – kari döntés alapján – az egészségügyi intézmények területén működő képzések kivételével 2022. december 22. és 2023. január 8. között szünetel a vizsgáztatás, a vizsgaidőszak második szakasza így a karok többségénél 2023. január 9-től február 10-ig tart, a második félév szorgalmi időszaka pedig egy hét csúszással május 19-ig. Esetleges extrém hideg idő a tervezett februári munkarendet befolyásolhatja.

A csütörtöki ülésen a legfőbb döntéshozó testület több szabályzat módosításáról is szavazott, változott egyebek mellett a karok működési rendje című szabályzat GTK-ra és MÉK-re vonatkozó része, az egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje szabályzat ÁOK-ra vonatkozó melléklete, a felvételi eljárásra vonatkozó szabályzat, a tanulmányi és vizsgaszabályzat. A Szenátus támogatta a hallgatói térítési és juttatási szabályzatának, valamint a DE Klinikai Központ működési rendjének módosítását is, és elfogadták a DE KK 2022. évi működési és üzleti tervét.

A testület döntött a 2023. évi, illetve a 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás követelményeinek elfogadásáról, valamint elfogadta az alkalmazott matematikus mesterképzés (TTK) szak angol nyelven és duális képzési formában történő indításának javaslatát. A Szenátus jóváhagyta az együttműködési megállapodást a Kárpátaljai Magyar Felsőoktatásért és Közoktatásért Alapítvánnyal.

Sajtóközpont

Interpol

Ülésezett a fenntartó alapítvány kuratóriuma

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek