Egyetem Tér
2022-08-24

Pótfelvételi: a legjobbak között a DE

A 2022-es pótfelvételi eljárásban is kiemelkedően teljesített a Debreceni Egyetem. Az eredmények alapján mintegy hatszáz elsőéves nyert most felvételt, így összesen több mint hétezer elsős kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az intézményben. Az idei pótfelvételi eljárásban 43 alapképzési vagy osztatlan szak közül választhattak a DE-re pótfelvételizők.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei pótfelvételi eljárásban sem csak önköltséges képzésekre lehetett jelentkezni, 43 alapképzési vagy osztatlan szak közül választhattak állami ösztöndíjas formában a Debreceni Egyetemre pótfelvételizők.

A 2022-es pótfelvételi eljárásban összesen hétszázhetvenen jelentkeztek a Debreceni Egyetemre, közülük 573-an nyertek felvételt az intézménybe. Állami ösztöndíjas képzésre 270-en, önköltségesre pedig 303-an kerültek be.

A legnépszerűbb idén is a Gazdaságtudományi Kar volt, ahova a pótfelvételin 135 jelentkezőt vettek fel, de keresett volt a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar (83), valamint az Állam- és Jogtudományi Kar (67) is. A legtöbb pótfelvételiző, szám szerint nyolcvan az Egészségügyi Kar ápolás és betegellátás képzésére nyert felvételt, de sok elsőéves került be most a gyógypedagógia (52), valamint a jogász (32) szakra is. A legmagasabb pontszámmal, 429-cel a Természettudományi és Technológiai Kar osztatlan tanári (könyvtárostanár, matematikatanár) képzésére lehetett bekerülni, emellett magasak voltak a követelmények például a Bölcsészettudományi Kar magyar (428), valamint a GYGYK szociálpedagógia (428) szakjára is.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a hirek.unideb.hu érdeklődésére elmondta: ezúttal is a várakozásoknak megfelelően szerepelt a pótfelvételin a Debreceni Egyetem, így továbbra is őrzi előkelő pozícióját a hazai felsőoktatási intézmények között.

- Az idei pótfelvételi során a tavalyihoz hasonló számban tudtunk felvenni hallgatókat, minimálisan kevesebbet, mint az előző évben. Ezzel együtt ez egy kiegyensúlyozott számadatot jelent. Összességében elmondható, hogy ebben a naptári évben is tízezer fölött van az összes felvettek száma, ami meghaladja a tavaly előtti adatokat és ez egy erős felvételi eredménynek tekinthető - nyilatkozta a rektorhelyettes.

A mostani eljárásban összesen tizenkét kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, az Általános Orvostudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar, az Egészségügyi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, az Informatikai Kar, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a Műszaki Kar, a Népegészségügyi Kar, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar hirdetett képzéseket.

Újdonság volt, hogy két új szakkal bővült az egyetem képzési kínálata, a DE Szolnok Campuson szociális munka alapképzésre és szakvédőnő mesterképzésre is lehetett jelentkezni. Ezek akkreditációját az Oktatási Hivatal az eljárás előtt engedélyezte, így a képzéseket az általános felvételinél még nem, csak a pótfelvételi során hirdette meg a Debreceni Egyetem.

A sikeres felvételiről szóló határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a ponthatárok kihirdetését követően a felsőoktatási intézményüktől kapják meg a jelentkezők, augusztus végéig.

Sajtóközpont - BZ

Kultúrházak éjjel-nappal program

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek