Egyetem Tér
2022-08-05

Agydaganat elleni szerrel kísérleteznek

Egyes agresszív agydaganatok kezelésére szolgáló hatóanyagból szeretnének gyógyszert készíteni a Debreceni Egyetem és egy lyoni egyetem munkatársai egy évek óta tartó kutatói együttműködésben.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Debreceni Egyetem (DE) Gyógyszerésztudományi Karának (GYTK) a franciaországi Claude Bernard Egyetem Gyógyszerésztudományi- és Természettudományi Karával csaknem tíz éve tartó kutatói programja. A Gyógyszertechnológiai Tanszék négy munkatársa egy hetet töltött nemrég a több mint félmillió lakosú Lyon felsőoktatási intézményében, ahol az ottani Gyógyszerészi Kémiai Tanszék, illetve a Természettudományi Kar úgynevezett szupra-molekuláris kutatócsoportjának tagjaival egyeztettek. A fő téma egy olyan hatóanyag további fejlesztése volt, amelyből bizonyos agresszív agydaganatok ellen használható gyógyszert szeretnének készíteni a francia és a magyar szakemberek.

- A francia kollégák szintetizálnak egy agresszív agydaganat kezelésére szolgáló hatóanyagot. Mi ezt megpróbáljuk olyan gyógyszerkészítménnyé fejleszteni, amely beadható a betegeknek. A nehézséget az jelenti, hogy ez az anyag nehezen oldódik, de igyekszünk a problémát megoldani – fejtette ki a DE GYTK oktatási dékán-helyettese. 

Bácskay Ildikó elmondta: a TÉT pályázat keretében zajló együttműködés során egymáshoz jól illeszkedő kutatásokat végeznek a francia kollégákkal.

- Az elért komoly tudományos eredmények annak is köszönhetők, hogy remek kommunikáció, sőt barátság alakult ki a két fél között. A kutatásokról szóló megbeszéléséken túl szabadidős programokat is tartunk időnként, melyek során igyekszünk megismerni a másik ország kultúráját. A lyoniak tavasszal jártak utoljára a Debreceni Egyetemen, a mostani magyar látogatást a tervek szerint októberben viszonozzák majd – ismertette Bácskay Ildikó

A szakember hozzátette: az együttműködés részeként a francia kollégák a GYTK hallgatóinak többször tartottak szakmai előadásokat, valamint újabb közös pályázat beadását is tervbe vették a lyoni és a Debreceni Egyetem kutatói.    

Sajtóközpont - OCs

Kupameccsel nyitja a szezont a Debreceni Egyetem alakulata

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek