Egyetem Tér
2022-07-07

Minisztériumi megállapodás a kutatás-fejlesztésről

Szorosabbra fűzi együttműködését a Debreceni Egyetemmel a Technológiai és Ipari Minisztérium az ország szempontjából stratégiai fontosságú területeken. A csütörtökön aláírt hosszútávú megállapodás fókuszában az egészségipar, a járműipar és az energetika áll.

- A Debreceni Egyetem és a minisztérium már meglévő és eredményes együttműködései hozzájárulnak ahhoz a stratégiai célhoz, hogy Magyarország egyre inkább önellátó legyen több meghatározó területen. Ehhez a célkitűzéshez jelentős segítséget nyújt, hogy egyetemünkön a karok mellett különböző ágazati kabinetek is működnek, melyek definiálják az innovációs tevékenységeket – fejtette ki Szilvássy Zoltán rektor a hosszútávú megállapodás július 7-ei aláírásakor a Debreceni Egyetemen.

A rektor hozzátette: a kutatási, fejlesztési projektek mellett már termékei is vannak az egyetemnek.

- Egyes programok olyan stádiumba értek, ahol elsősorban már nem kutatási kockázatokkal, hanem iparfejlesztési feladatokkal kell szembenézni. Mindez pedig egy jól strukturált nemzetközi kapcsolatrendszerbe ágyazódik be, ami az iparral, a regionális politikával és a minisztériummal is összhangban áll. Ez a fajta vertikálisan szervezett ipari együttműködési rendszer a gazdaságfejlesztés hatékony eszköze.

Bács Zoltán kancellár köszöntőjébe kiemelte az elmúlt években hatékonyan végzett közös munkát.

- Nyolc év szoros és sikeres együttműködés van mögöttünk Palkovics miniszter úrral, ennek folytatásáról írunk ma alá megállapodást, ami elsősorban az energetika, az egészség- és a járműipar területére fókuszál. Az újabb mérföldkő egyértelműen jelzi, hogy a Debreceni Egyetem az oktatáson, kutatáson, betegellátáson túl az innovációban és az iparban is meghatározó tényező – hangsúlyozta a kancellár.

A Technológiai és Ipari Minisztérium célja, hogy Magyarországnak európai és régiós szinten élenjáró szerepe legyen a globális trendekhez igazodó, magas hozzáadott értékű iparágakban és technológiákban. A TIM ennek érdekében szorosabbra szeretné fűzni a viszonyát a hazai felsőoktatási intézményekkel, így a Debreceni Egyetemmel is. A fejlesztési elképzelések érintik többek között az egészségipart (orvostechnológia, gyógyszeripar, sporttudomány, minősített élelmiszerfejlesztés és gyártás), a járműipart (alternatív hajtások, önvezető járművek, vasúti megoldások), továbbá az iparágak és technológiák karbonsemlegességét, a horizontális kapcsolódó informatikát és az elektronikus kommunikációt is.

- Az előttünk álló időszak legégetőbb kihívásai ugyanakkor az energia és az erőforrások köré csoportosulnak. Energetikai rendszerünk teljes átalakítása zajlik, aminek kiindulópontja, hogy a gázalapú megoldásokról átálljunk az áramalapúakra. Fontos energiafüggetlenségünk további erősítése és az energetikai rendszer zöldítése, klímabaráttá tétele. Mindez pedig összefügg az energia elérhetőségével – emelte ki az együttműködési területek részleteit ismertetve Palkovics László miniszter.

A tárcavezető elmondta: a hazai energetikai rendszer fejlesztésére kidolgozott tervről már megkezdték a tárgyalásokat Brüsszellel. A Debreceni Egyetem a miniszter szerint hatékonyan és eredményesen részt tud venni benne innovációs és kutatási tevékenységével, a városba települt beruházások pedig lehetőséget nyújtanak az újfajta energetikai megoldások tesztelésére. 

Múltidézés és elő-születésnap a Zsuzsi Erdei Vasúttal

Így ég 22 tonna banán

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek