Egyetem Tér
2022-06-28

Családi nap a gyermekklinikán

Népi játékok, kézműves foglalkozások, ügyességi- és sportversenyek, baba-mama torna, bűvészbemutató. Ezekkel a programokkal várták a Gyermekgyógyászati Klinikán gyógyuló gyerekeket és családjaikat szombaton a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában rendezett családi napon. A résztvevők egészséges ételeket is kóstolhattak, és szakemberektől kaphattak tanácsokat a diabétesszel kapcsolatban.

A szombati programot a Gyermekváros Egyesület szervezte. A 10 éve alakult civil szervezet célja, hogy rendezvényeikkel boldogabbá tegyék a beteg gyermekek mindennapjait.

A koronavírus-járvány az elmúlt két évben jelentősen megváltoztatta a megszokott, mindennapi életünket. A pandémia még nehezebbé tette az egyébként sem könnyű napokat a kórházi kezelésre szoruló gyermekes családok és az egészségügyi dolgozók számára is. A Gyermekváros Egyesület a gyermekklinika munkatársainak és a kis betegeinek szervezte meg a közös családi napot, hogy a mosoly és mozgás erejével mi is tegyünk a test és lélek gyógyulásért – mondta a hirek.unideb.hu-nak Kovácsné Vas Judit, a Gyermekváros Egyesület ügyvezetője.



A családi napon a gyerekek kézműveskedhettek, különböző népi játékokat ismerhettek meg, ügyességi- és sportversenyeken, Kanga baba-mama tornán vehettek részt, illetve kipróbálhatták az ugrálóvárat és a kosárforgót. Emellett a családokat bűvész, a Hortobágyi Madárpark bemutatója és a Kíváncsi Katica mesezenekar szórakoztatta a gyermekklinika előtti területen.

Mindeközben a tankonyhában egészséges ételeket, többek között padlizsán-, avokádó-, sajt- és tojáskrémet, gluténmentes fasírtot és különböző salátákat készítettek a Nők a Rákos, Fogyatékos és Krónikus Beteg Gyermekekért Alapítvány támogatásával, Serfőző Marica dietetikus vezetésével a lelkes szülők és a nagyobb gyerekek.
 
 

A Gyermekgyógyászati Klinikán mintegy 250 diabeteses gyereket gondozunk. Elsősoran nekik és családjaiknak szervezünk rendszeresen, évente 6-8 alkalommal tankonyhai főzőcskét, hiszen ők azok, akiknek meg kell tanulniuk, hogyan kell egészséges ételeket készíteni, szénhidrátot számolni. Napjainkban azonban egyre több túlsúlyos ember él Magyarországon, így számukra is fontos, hogy megismerjék, hogyan lehet egészségesebben élni. Így most mindezt a családi nap résztvevőinek is bemutattuk- ismertette Felszeghy Enikő adjunktus, a Gyermekgyógyászati Klinika diabetológus szakorvosa, a Nők a Rákos, Fogyatékos és Krónikus Beteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának tagja.

 


A családi nap megrendezésében a civil szervezetek önkéntesei mellett az OTP regionális központjának dolgozói is részt vettek.

 


Sajtóközpont - CzA

ÁJK-diplomával a kézben

Jakub Izacky visszatér Debrecenbe

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek