Egyetem Tér
2022-06-16

Innováció a sportgazdaságban

Lezárult a sportban rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázását, illetve a sport társadalmi hatásainak vizsgálatát célzó Inno4Sports nemzetközi program. A kezdeményezésben hazai részről a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DE SKI), valamint a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. vett részt.

A sport napjainkban az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, mely az élet szinte minden területére hatással van. A 2018 nyarán indult hároméves Inno4Sports elnevezésű program azt a célt tűzte ki maga elé, hogy bevonja a gazdasági szereplőket az élsportba és a szabadidősportba, elősegítve ezzel a sportpiac további erősödését. Emellett a program résztvevői arra is törekedtek, hogy javuljon a fejlesztési programok teljesítménye és hatékonysága, támogassák a sportklaszterek megjelenését. A program során felmérték, hogy a sportgazdaságon belüli ágazatok hogyan kapcsolódnak az egészséges életmódhoz.

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI) egy akcióterv kidolgozásában működött együtt a programban résztvevő spanyol, olasz, német, finn, holland, belga, francia és lengyel partnerekkel, valamint a teljes program eredményeinek összegzéseként az Alicantéban június 14. és 15. között megrendezett zárókonferencián megvitatták a tapasztalatokat.  

A Debreceni Egyetem a hazai sportgazdaságban jelen lévő gazdasági szereplőkről készített felméréseket a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-vel; közösen vizsgálták meg a sportban végzett tevékenységüket. 

- Sikeres volt a program, nagyon sok jó gyakorlatot ismerhettünk meg, amelyeket hasznosítani lehet majd. Mindemellett a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve újszerű személettel is találkozhattunk a sportgazdaság területén. Ezek alapján javaslatokat is tudunk tenni a projekt koordinációját végző Miniszterelnökségi Hivatalhoz annak érdekében, hogy a megismert tudást a gyakorlatban is lehessen alkalmazni – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Varga Katalin, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének testnevelés és szabadidő sportkoordinátora.

A nemzetközi projekt segítségével a sportban résztvevő vállalatok, valamint a Debreceni Egyetem intézményrendszere számára is hasznos tudással szolgálhat a DESKI.

- Azt a célt tűztük ki, hogy a sportinnovációban, a kutatásokban, a sportszervezésben résztvevő vállalkozások működését, piacra jutását támogassuk, valamint előremutató, a hatékonyságukat segítő információkat szolgáltassunk nekik. A programnak köszönhetően sikerült megvalósítani ezt az elképzelésünket. A most szerzett tudás alapján a Debreceni Egyetemen is létrehozhatunk olyan gyakorlatokat, amelyeket az aktív életmód, a sportos életvitel és szemléletmód, valamint az élethosszig tartó mozgás érdekében használhatunk fel. A projekt során több olyan partneri kapcsolatot is kiépítettünk, amelyek a jövőben újabb együttműködéseket indíthatnak el – nyilatkozta Szabó Valéria projektmenedzser, a DESKI munkatársa.

Az Inno4Sports nemzetközi projekt az INTERREG Europe Program keretében valósult meg. 
 

A jövő járműalkotói versenyeztek

Megválasztották a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei tisztségviselőit

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek