Egyetem Tér
2022-06-07

Közös emlékezés

A nemzeti összetartozás napja alkalmából „Add tovább a dalt!” jelmondattal szervezett megemlékezést a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. A kezdeményezéshez az egyetem énekkórusának tagjai is csatlakozott.

A pénteki program az Arany János téri feladatellátási helyen kezdődött az iskola énekkarának népdalokból összeállított előadásával. A diákok ezt követően az osztályok üzenetével ellátott szalagokat kötötték a hírvivő botra, és ezzel együtt indultak el a Kossuth utcai és a Csengő utcai feladatellátási helyre. Az iskolák énekkarai ezt követően érkeztek meg a Debreceni Egyetem Főépületéhez, ahol egyetemistákkal közösen adták elő határon túli népdalokból álló műsorukat.

- A népdalok a magyar kultúrát, a magyar összetartozást jelképezik, amelyek összekötnek bennünket a határon túl élő magyarokkal. Diákjaink és az egyetemi hallgatók elhozták nekünk a nemzeti összetartozást kifejező népdalcsokrukat, és a három hírvivő botot, amelyet az egyetemisták kötnek össze jelképesen. Kifejezik ezzel összetartozásukat, és a magyar nép egységét – fogalmazott Kiss Gabriella, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája intézményvezető-helyettese.

Az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává.

Sajtóközpont - ÉE

Tengerentúli operakaland

Telt ház lesz a Puskás Arénában

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek