Egyetem Tér
2022-06-03

Pedagógusait díjazta a Debreceni Egyetem

Pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepséget a Debreceni Egyetem az Aulában. Az eseményen Klebelsberg Kunó-díjjal, a Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjjal, valamint Jausz Béla-díjjal ismerték el a DE gyakorlóiskoláiban és partnerintézményeiben oktató pedagógusok munkáját

A Debreceni Egyetem a gyakorlóiskolái révén jelentős szerepet tölt be a város és a megye köznevelésében, az ezekben az intézményekben dolgozó szakemberek áldozatos munkája példaértékű – hangzott el a csütörtök délután tartott ünnepi díjátadó eseményen.
 

-  A pedagógusképzés a karrierépítési lánc meghatározó eleme, hiszen a tanárok térképezik fel a tehetségeket, ők építik fel a jövő szakembereit. Munkájuk a régió fejlődésének alapját is jelenti. A jó tanár demonstrálja a tananyagot, de a legjobbak inspirálják a diákokat, akiknek hosszú évekkel később nem az épületek, hanem a tanárok arca, kisugárzása és személyiségformáló hatású munkája jut eszébe. Ezek az élmények egy életre meghatározóak lehetnek. A jó pedagógust az általa képviselt erkölcsi, etikai értékrend is minősíti, ebből a szempontból a Debreceni Egyetem kiváló eredményeket tudhat magáénak - hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Bács Zoltán kancellár köszöntőjében kiemelte, hogy a pedagógusok fontos küldetése a fiatalok jövőjének, megfelelő pályaválasztásának előkészítése.

-   Az egyetemnek és a társadalomnak is fontos a munkájuk, hiszen a jövő nemzedékét Önök nevelik. Az, hogy a fiatalok a Debreceni Egyetemet választják, elsősorban a tanárokon múlik. A városnak és a régiónak sem mindegy, hogy mennyien tanulnak tovább a DE- n, ezek a fiatalok ugyanis a helyi közösséget gyarapítják, erősítik. A pedagógusképzésben résztvevő hallgatók szempontjából lényeges, hogy a fiatalok gyakorlati oktatásban is részt vehetnek, ami nagyban segíti a szakmai fejlődésüket – tette hozzá a kancellár. 

Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Tanérképzési Központjának főigazgatója kiemelte: hatalmas felelősség a tanítás, amit csak megfelelő elhivatottsággal, odaadással és a szakma iránti alázattal lehet végezni.

- A Debreceni Egyetem a nevelés és az oktatás széles spektrumát kínálja, de a tanárképzés az intézmény indulása óta mélyen beágyazódott az egyetembe. A DE a modern pedagógiai tudást kínálja, a gyakorlóiskolákban pedig a fiatalok tapasztalt mentoroktól sajátíthatják el a szakma legfontosabb elemeit.  A tehetséggondozás kiemelt szerepet kap valamennyi gyakorlóintézményben, különösen büszkék vagyunk azokra az eredményekre, amiket ezeknek az intézményeknek a tanulói értek el ebben a tanévben – jegyezte meg a főigazgató.

A pedagógusnapi ünnepségen díjazták a kiemelkedő szakmai munkát végző, a Debreceni Egyetemen, valamint gyakorlóiskoláiban és partnerintézményeiben oktató pedagógusokat. A DE vezetősége Klebelsberg Kunó-díjjal, a Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjjal és a Jausz Béla-díjjal jutalmazta őket áldozatos munkájukért.

A Klebelsberg Kunó-díjat az a pedagógus kapja, aki az oktatás-nevelés, a tehetséggondozás és a továbbtanulásra felkészítés terén magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el. Ebben az évben Krakomperger Zsolt, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája középiskolai tanára vehette át a kitüntetést. 

A Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjat annak az egyetemi oktatónak, kutatónak, dolgozónak ítélik oda, aki az egyetem tanárképzése érdekében több éven át tartó, kimagasló tevékenységet fejtett ki. Az elismerést idén Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója kapta. 

Jausz Béla-díjjal ismerték el a Debreceni Egyetem gyakorlóiskoláinak és partneriskoláinak tanárait, akik az egyetem tanárképzésének érdekében több éven át tartó, kimagasló tevékenységet fejtettek ki, és az oktatás-nevelés terén kimagasló eredményt értek el. 2022-ben két egyetemi fenntartású iskola egy-egy tanárának, és két partneriskola egy-egy pedagógusának ítélte oda a Debreceni Egyetem Szenátusa az elismerést.


A díjat ebben az évben Bikesicsné Ország Katalin, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma tanára, Homolya Ferenc, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum tanára, Irinyi Tamás, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona tanára, valamint Szanics Anikó, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája tanára vehette át.

Dorian Babunski bemutatkozott az északmacedón felnőttválogatottban

Tirpák Zsolt lesz a Városi Élet következő vendége

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek