Egyetem Tér
2022-06-02

Víz alatti gyógytorna gyerekeknek

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fürdőgyógyászati Centrumában június 1-jén elkezdődött a gyerekek rehabilitációs célú víz alatti gyógytornakezelése. Heti négy alkalommal, gerincproblémákkal küzdő, illetve ízületi gyulladásos kórképekben szenvedő gyerekeket kezelnek a gyógytornászok.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fürdőgyógyászati Centrumában a felnőtt lakosság gyógykezelésének, rekreációjájának, rehabilitációs célú utókezelésének jelentős múltja van. A reumatológiai-fürdőorvosi szakrendelések működtetése mellett a fizio-balneoterápia szinte teljes palettája rendelkezésre áll. Június elsején pedig elkezdődött a gyerekek víz alatti gyógytornakezelése is. 


- Már centrumvezetői kinevezésemkor szerepelt terveim között a gyógykezelés bevezetése. A társszakmák képviselőivel folytatott megbeszélések során ugyanis egyértelművé vált, hogy a 18 év alatti korosztálynál is nagy szükség van a víz alatti gyógytornára. Nagy öröm számomra, hogy a Gyermekgyógyászati Klinika Rehabilitációs részlegével és az Aquaticum Debrecen Kft. vezetésével történt sorozatos egyeztetések eredményeként június elsején elkezdhettük a terápiát a Fürdőgyógyászati Centrumban, és a lehetőség megteremtésével hozzájárulhatunk a gyermekek gyógyulásához, rehabilitációjához - mondta el a hirek.unideb.hu-nak Cserháti Györgyi centrumvezető.  

A gyermekrehabilitációs és gyermekreumatológus szakorvosok által felírt kezeléseket a Klinikai Központ Fürdőgyógyászati Centrumában, az intézmény gyógytornászai végzik. Június elsejétől heti 2-2 alkalommal, a gerincproblémákra, illetve a gyulladásos kórképekre fókuszálva. 

- Számos olyan betegség, állapot van, melyek nem csak felnőtt korban fordulnak elő, hanem már gyermekkorban kezdődnek. Például a fiatalkori ízületi gyulladásos megbetegedések, gerincferdülés, de a napjainkban egyre gyakoribb gyermekkori elhízás is ide sorolható. A vízben való mozgás könnyebb, nem terheli az ízületeket, izmokat, támogatja a légzést és keringést. Emellett a pszichés hatása, az élményteli mozgás öröme is különösen fontos gyermekkorban – ismertette Sveda Brigitta, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika gyermekrehabilitációs szakorvosa.  

A foglalkozásokat a termálfürdő területén, de a vendégek által használt medencétől elkülönítve végzik. A Fürdőgyógyászati Centrum folyamatos felügyeletet biztosít a foglalkozásra érkezőknek. A gyerekeket már a fürdő bejáratától a centrum dolgozói kísérik az öltözőbe, majd a medencetérbe, a foglalkozás után pedig vissza a szüleikhez.  
 

 

Óriás a DEAC védősorában

Régen látott rangú salakmotorversenyt rendez Debrecen

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek