Egyetem Tér
2022-05-27

Díszdoktori előadás a MÉK-en

A megtermékenyítés és korai embriófejlődés sejt- és molekuláris szintű folyamatairól tartott előadást a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán a Purdue Egyetem professzora. Macháty Zoltán a sejt- és embrió fejlődésbiológia területén elért eredményeiért szombaton veheti át a Debreceni Egyetem díszdoktora címet.

Macháty Zoltán 1986-ban szerzett agrármérnök diplomát a Debreceni Agrártudományi Egyetemen. 1990-ben pedig a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen vehette át biotechnológiai szakmérnöki diplomáját. Ezt követően kezdte meg munkáját az egyesült államokbeli Missouri Egyetemen, ahol a petesejtek mesterséges aktiválásának lehetőségeit kutatta. 2003 óta pedig az Indiana állambeli Purdue Egyetem munkatársa, 2016-ban kapta meg professzori kinevezését.

Macháty Zoltán kutatási területe az emlős embriók kialakulásának és korai fejlődésének szabályozásáért felelős sejt- és molekuláris szintű folyamatok vizsgálata. 87 tudományos közleménye jelent meg rangos, nemzetközi folyóiratokban. Kutatói tevékenységének eredményeként két szabadalommal rendelkezik, tudományos munkájának támogatására összesen 1,7 millió dollár pályázati támogatást nyert.

Szignáltranszdukció a petesejt aktivációja során című szerdai előadásában a megtermékenyítéskor bekövetkező sejtbeli molekuláris változásokat mutatta be. Emlősök esetében az ovuláció idején a petefészekből kiszabaduló petesejt sejtciklusa megáll. Megtermékenyítés nélkül ez a petesejt 48 órán belül elpusztul. Megtermékenyülés esetén azonban a petesejt fejlődési programja aktiválódik. A professzor előadásában a rendkívüli folyamat lépéseit mutatta be, amely révén a korábban leállt sejtciklus újraindul és az aktiválódott petesejt – immár egysejtes embrió – elkezdi az első sejtosztódást. Ez az átalakulás egy komplex szignáltranszdukciós mechanizmus szabályzása alatt áll, amelyet a megtermékenyítő spermium hoz működésbe az ivarsejtek fúzióját követően.Ennek a komplex rendszernek a működése biztosítja azt, hogy a petesejt egy új organizmus valamennyi sejttípusának előállítását képes lesz biztosítani.

 

A folyamat sikerességét a kalcium és foszfor jelenléte alapvetően meghatározza, amely az állatok fogamzóképességét befolyásoló takarmány ásványi elem tartalmának fontosságára ismételten felhívja a figyelmet.

Macháty Zoltán professzor május 28-án, szombaton a Debreceni Egyetem tavaszi Doktor- és díszdoktoravató ünnepségén veszi át az intézmény Doctor honoris causa kitüntető címét.

Sajtóközpont - ÉE

Rusvai Miklós a Városi Életben

Forradalmi újdonság a méhnyakrákszűrésben

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek