Egyetem Tér
2022-05-24

Gyermekrehabilitációs ellátás a DE Klinikai Központjában

Komplex gyermekrehabilitációs ellátás indult a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az új struktúra keretei között több ellátóhelyen, úgynevezett mátrix rendszerben biztosítják a kezeléseket a gyerekek számára. A változás egyik fontos lépése, hogy a Gyermekrehabilitációs fejlesztőközpont ezentúl a Gyermekgyógyászati Klinika részeként működik.

Az erről tartott sajtótájékoztatón Prof. Dr. Papp Mária, a DE Klinikai Központ orvosszakmai alelnöke elmondta, hogy a fejlesztéssel egy újabb fontos állomásához érkezett a Gyermekgyógyászati Klinika. A gyermekközpontú betegellátás iránti elköteleződés jegyében a rehabilitációs kezelések széles palettáját biztosítják majd a betegek számára.

Az alelnök hozzátette, hogy a Gyermekgyógyászati Klinika az új rendszerben, nemcsak mint ellátóhely, hanem szakmai és koordinációs központként is kiemelkedő helyet foglal majd el. A változás egyik lépéseként, az Ibolya utcán található fejlesztőközpont, a klinika részeként működik tovább, ami az infrastruktúrális és a működtetések javulását eredményezheti. 

A komplex ellátás a mozgásterápiák mellett egyéni és csoportos pszichológiai terápiákat, szükség esetén pedig kórházpedagógiai ellátást is magában foglal, így az iskolából való hiányzás hatása is mérsékelhetőbbé válhat.

Egy olyan funkcionális egységet hoztak létre ahol a gyermekrehabilitáció a gyermekpszichológiával kapcsolódik össze, mondta el  Dr. Szabó Tamás, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. Hozzátette, hogy ezáltal, olyan multidiszciplináris háttér fog a rendelkezésükre állni, amely a klinikán már működik. A fekvő-és járóbeteg sturktúra szoros együttműködésében pedig egyszerűsödni fognak a betegutak, továbbá egységes szakmai elvek mentén tudják tervezni a rehabilitációs folyamatokat. 

Prof. Dr. Nagy Beáta, a Gyermekrehabilitációs, Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus részleg koordinációs vezetője kiemelte, hogy eddig is igyekeztek a családokat középpontba helyezni a betegellátások során, de a rehabilitáció és pszichológia terüleinek összekapcsolásával ezt talán még specifikusabbá tudják majd tenni. 

A Gyermekrehabilitációs Fekvőbeteg részleg szakmai vezetője, Dr. Sveda Brigitta elmondta, hogy az új struktúrától azt várják, hogy komplexebben tudják majd ellátni a gyermekeket. A fekvőbeteg osztályon korábban csak intenzív ellátást igénylő gyerkeket tudtak ellátni, ennek bővítését tervezik a jövőben és szeretnék ha ezzel lehetőségük nyílna az általános rehabilitációt igénylő gyerekek ellátásra is, mint például a gerincferdüléses gyerekek.

Sokféle terápiára van lehetőség az általános gyógytornától kezdve a speciális terápiákig, ezt már Dr. Szabó Éva, a Gyermekrehabilitációs Járóbeteg Központ vezetője ismertette a sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy igyekeznek nem csak szárazföldön hanem vízben is igyekeznek hidroterápiás lehetőségekkel növelni a választási lehetőségek sorát, ilyenek a  koraszülöttek és tanulási nehézséggel küzdő gyermekek számára kialakított idegrendszer fejlődését segítő neuro-hidroterápia, illetve a hidrorehabilitációs gimnasztika.

Végezetül hozzátette, hogy júniustól egy vízalatti gyógytornára is lesz lehetőség a gyógyfürdő szolgáltatásainak keretein belül, de mindenképp tovább szeretnék bővíteni a lehetőségek körét a későbbiekben is. 

Szimfonikus remix koncertre készül a MAGASHEGYI UNDERGROUND

Dió Levente

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek