Egyetem Tér
2022-05-17

Jövőt formáló népegészségügy

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának hét szakembere mutatta be tudományos tevékenységét és kutatási eredményeit a Budapesten megrendezett XIV. Fiatal Higiénikusok Fórumán. Egyebek mellett a prevencióról, az alternatív élelmiszerekről és a táplálkozási szokásokról esett szó.

A világjárvány miatt két év kényszerszünet után, május közepén rendezték meg újra a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán azt a szakmai fórumot, melyen a Debreceni Egyetem tehetséges szakemberei is részt vettek. 

Zsuga Judit, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának dékánja kiemelte: a kar szakemberei egyedi és élvezetes formában mutatták be tudományos munkáikat. 

- A fiatal munkatársaink rutinos előadásmódjukkal is felhívták magukra a hallgatóság figyelmét, ráadásul a karunk szakemberei olyan témákkal készültek, amelyek szinte minden szekcióban nagy érdeklődést és pozitív visszhangot váltottak ki. A karunk méltó módon képviselte a Debreceni Egyetemet egy olyan rendezvényen, ahol az volt a cél, hogy a különböző egyetemek feltörekvő kutatói magas színvonalú tudományos eredményeket osszanak meg egymással – fogalmazott a kari vezető.

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának munkatársai a XIV. Fiatal Higiénikusok Fórumának nem fertőző betegségek szekciójában, valamint a táplálkozástudomány szekcióban tartottak előadásokat.

Bata Róbert, a Népegészségügyi Kar Intervenciós Epidemiológia Tanszékének tanársegédje a nem fertőző betegségek szekciójában az egészségügyi adatok feldolgozását, a szabad szöveges tartalmak kinyerésének lépéseit részletezte, Molnár Judit pedig az olyan krónikus vesebetegségek, mint a 2-es típusú diabétesz egyik szövődményének előfordulását elemezte.  Pataki Jenifer, a DE NK Habilitációs Medicina Tanszékének munkatársa az Európai Lakossági Egészségfelmérés (ELEF) adatainak felhasználásával beszélt a vastagbélszűrésen való részvétel gyakoriságáról.

A táplálkozástudomány szekcióban Zsanda Emília, a Habilitációs Medicina Tanszék tanársegédje a hagyományos és az alternatív táplálkozás biológiai és élvezeti értékeiről készült összehasonlító tanulmány alapján ismertette az alternatív fehérje felhasználását (tücsökliszt) az élelmezésben. Hankovszki András a hazai lakosság táplálkozási szokásairól beszélt, felhasználva az ELEF 2019-es adatait és reprezentatív adatbázisát. Részletesen bemutatta néhány fontosabb kockázati tényező megjelenését: a gyümölcs-zöldségfogyasztás hiányosságait, a cukrozott üdítőitalok, az energiaitalok nem kívánatos részarányát a napi energiabevitelben. 

Szőllősi Gergő József, a Népegészségügyi Kar tanársegédje a diabéteszes betegek körében végzett influenza elleni átoltottságról tartott előadást,  Nguyen Minh Chau, az NK tudományos segédmunkatársa pedig egy vietnami nagyvárosi populáció kardiometabolikus kockázatokra vonatkozó ismereteit tárta fel egy poszter segítségével.

A XIV. Fiatal Higiénikusok Fórumán résztvevők két szekcióban összesen több mint harminc előadást hallhattak.

Új eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében

Távozik Ugrai Roland

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek