Egyetem Tér
2022-05-10

A felfekvés elleni küzdelmet segíti a Rotary Klub

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati, illetve Belgyógyászati Klinikáját, valamint a városi szociális szolgálatot támogatta eszközadománnyal a debreceni Rotary Klub. A speciális ágyak és matracok a felfekvés kialakulásának megelőzését segítik. Az eszközöket ünnepélyesen hétfőn adták át a Klinikai Központban.

A Küzdelem a felfekvés ellen elnevezésű programot a Rotary Klub Miskolc-Tapolca kezdeményezte, és 11 hazai klub csatlakozott hozzá. A tagok befizetése, a külföldi klubok, a Rotary Magyarország és a nemzetközi rotary alapítvány támogatásával végül mintegy hatvanezer dollár gyűlt össze. Ebből az összegből a hazai klubok, befizetéseik arányában adományozhattak speciális matracokat és ágyakat a környezetükben működő egészségügyi és szociális intézményeknek. 

 

A klubtagok különösen nagy hangsúlyt fektetnek a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek szenvedéseinek csökkentésére, valamint a társadalom széles rétegeit érintő megbetegedések megelőzésére, a hatékonyabb kezelés elősegítésére. Fontosnak tartjuk a felfekvések megelőzését, előfordulásának csökkentését, az érintett betegek szenvedéseinek enyhítését, az ápoló személyzet munkájának segítését- mondta a hétfői ünnepélyes átadón Tóth Csaba, a Rotary Klub Debrecen elnöke. 

 

A debreceni klub három intézményt segített a felfekvés ellen eredményesen alkalmazható eszközökkel. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájának a felfekvés kialakulásának megelőzése és terápiájának hatékonyabbá tétele érdekében két-két levegőpárnás, illetve speciális szivacsmatracot adományozott a debreceni Rotary Klub.

Nagyon hasznos, ha eleve a felfekvést megakadályozó speciális matracra kerülnek a hosszabb ápolást igénylő betegek. A Klinikai Központ folyamatosan bővíti az ilyen eszközök számát, de minden támogatásnak, segítségnek nagyon örülünk- emelte ki Gál Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ ápolási igazgatója.

 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályának három különböző méterű levegőpárnás matracot és egy speciális szivacsmatracot adományoztak. 

Mindent megteszünk azért, hogy az ápolás alatt a gyerekeknél ne alakuljon ki a fájdalmas felfekvés. Ezt azonban csak speciális matracok használatával érhetjük el. Az is nagyon fontos, hogy a matracok különböző méretűek, hiszen a klinikán csecsemőkortól 18 éves korig ápolunk gyerekeket- hangsúlyozta Szikszay Edit, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályának vezetője.  

 

A debreceni klub adományából a Városi Szociális Szolgálat Idősek Otthonába is került két levegőpárnás matrac és két elektromos ápolási ágy.  

A városi szociális szolgálatnál idős embereket látunk el. Törekszünk arra, hogy minden fekvőbetegnél használjunk ilyen matracokat, ami segíti a felfekvés megelőzését. Nagyon jó helyre kerültek ezek a speciális eszközök- tette hozzá Nagy Lajosné intézményvezető. 

 

A debreceni intézményeknek adományozott eszközök értéke meghaladja a négymillió forintot. Az 1993-ban újraalapított Rotary Klub Debrecen az elmúlt 30 évben már mintegy 120 millió forintos eszköztámogatással segítette a hátrányos helyzetűeket, a kárt szenvedetteket, és a tehetséges fiatalokat.  

 

 

Sajtóközpont - CzA

A Bárányok nem hallgatnak

Plusz négy csapattal bővül a BL-főtábla

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek