Egyetem Tér
2022-04-22

„Küldetése a juhágazat megújítása”

A juhtenyésztés korszerűsítésében végzett kimagasló munkáját, Jávor András professzor iskolateremtő tevékenységét méltatta Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető az ágazatot érintő új támogatásokról is beszámolt pénteken a Debreceni Egyetem agrárkarának juhtenyésztési konferenciáján, ahol a MÉK új professzor emeritusának munkássága előtt tisztelegtek.

- Jávor András évek óta zászlóvivője az juhágazat megújulásának, meghatározó szerepe volt abban, hogy ma szakmaközi szervezete van a tenyésztőknek, amely perspektívát jelent az ágazatnak. A terület ugyanis nehéz helyzetben van, nem vonzó a fiatalok számára. A fejlődést pedig akadályozza a szakma megosztottsága. Jávor András kezei alatt számtalan szakember formálódott, akik meghatározzák a mai mezőgazdaságot, munkássága a magyar agráriumban múlhatatlan nyomot hagyott, ezért köszönet és hála – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Nagy István agrárminiszter a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar pénteki juhtenyésztési konferenciáján. 

A tárcavezető bejelentette: a kormányzat új támogatási formát hirdetett meg a juhászatok további fejlesztésére. A kiskérődzők állatjóléti támogatása keretében mintegy 5 milliárd forint áll a tenyésztők rendelkezésre. 

- Hűség a szakmához, az egyetemhez, a hazához, alázat és elkötelezettség. Ez jellemezte Jávor András szakmai pályáját. Nagyon fontos, hogy ez a munkásság itt nem ér véget. A szakma ugyanis továbbra is számít fiatalos lendületére, hiszen az ágazatnak és az agráriumnak szüksége van a korszerű tudásra, ismeretekre – hangsúlyozta az ünnepi rendezvényen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke. 

Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja szerint Jávor András szakmai tevékenysége, életpályája meghatározta a megye, a régió és a Kárpát-medence mezőgazdaságának fejlődést. 

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja beszédében felidézte az agrárprofesszor szakmai pályáját. 

- Jávor András 52 éve koptatja a Debreceni Egyetem járdáit. A Debreceni Egyetemen folytatott kutató- és oktatómunkáját egész életében annak szentelte, hogy tudását átadja a hallgatóinak és a gazdáknak. Teljes odaadással dolgozott és dolgozik a ma is Debreceni Egyetemért. Jelentős eredményeket ért el a határon túli képzések megszervezésében, és sikerre vitte a határon túli agrároktatást és tanácsadást – sorolta Bács Zoltán kancellár. 

Jávor András 2000 óta tölt be vezető beosztást a Debreceni Egyetemen. Négy évig volt a Mezőgazdaságtudományi Kar tudományos dékánhelyettese, négy évig az Agrártudományi Centrum tudományos centrumelnök-helyettese. 2007-től, tíz éven át töltötte be a Debreceni Egyetem oktatási, majd később általános rektorhelyettese pozíciót. 2017-től pedig rektori főtanácsadó. 2020- ig tevékenykedett a Multidiszciplináris Agrár- és Élelmiszeripari Kabinet elnökeként. Az Agrárkabinet élén azon dolgozott, hogy a Debreceni Egyetem sajátos agrárközpont lehessen a Kárpát-medencében. Jávor András 10 éve a Debreceni Egyetem sportklub, a DEAC elnöke.

1992-től a FAO kiskérődző szakértője, 1997-től a Magyar Tudományos Akadémia Köztestület tagja. 20 évig volt az Országos Juh Terméktanács elnöke. 2009-től megszűnéséig a Felsőoktatási és Tudományos Tanács elnöke. 2012-től az Országos Szaktanácsadási Bizottság elnöke. 2016-tól a Magyar Rektori Konferencia Határon túli Bizottságának alelnöke. Éveken át a Hajdú-Bihar Megyei Agrárkamara elnökségi tagja volt, majd országos küldött, az átszervezést követően pedig a megyei Együttműködés, fiatal gazda és innováció osztály elnöke. 2019-től a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság tagja. Az Élelmiszer Pharmapolis nemzetközi ezüst fokozatú klaszter elnöke. 
Tudományszervező tevékenységének egyik legfontosabb eredménye az Állattenyésztési Molekuláris Biológiai Laboratórium megalapítása, amely ma a DE MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ keretein belül működik, és ahol jelenleg is dolgozik.

- A magyar juhágazat tragikus helyzetben van. Drasztikus változástatásokra van szükség a fennmaradásához. A sertés-, a baromfi- és a szarvasmarha-tenyésztéshez hasonlóan a precíziós technológiák bevezetésére van szükség, valamint az ágazatban dolgozók ismereteit, tudását kell bővíteni. Csak így biztosítható méltó megélhetés a juhászok számára, és ezáltal tehető vonzóvá az ágazat a fiataloknak – hangsúlyozta szakmai előadásában Jávor András

Az ünnepség végén Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja köszöntötte a MÉK új professor emeritusát, akinek Veres Szilvia tudományos dékánhelyettes a kar Pro Facultate-díját adta át.  

A rendezvényen bemutatták a Jávor András által szerkesztett „Juhtenyésztés haladóknak az extenzívtől a precíziósig” című könyvet, amely a juhágazat jövőjéről, módszereiről és fejlődési lehetőségeiről szól. A kiadvány a Debreceni Juhtenyésztési Műhely 22 szakemberének tudományos eredményeit mutatja be 402 oldalon. A könyv az Agrárminisztérium támogatásával, Nagy István agrárminiszter felkérésére született meg.  

Csaknem 90 szakma mutatkozik be az idei Szakma Sztár Fesztiválon

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek