Egyetem Tér
2022-04-06

Előadás az Aranycsapat tiszteletére

Puskás Ferenc születésének 95. évfordulója alkalmából tartott előadást a Böszörményi úti campuson Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete.

Puskás Ferenc, a magyar fociválogatott gólrekordere, az Aranycsapat kapitánya, a Real Madriddal háromszoros BEK-győztes, olimpiai bajnok labdarúgó 1927. április 1-jén született Budapesten. Sokak szerint a leghíresebb, legismertebb magyar. Születésnapjához kapcsolódóan hagyományosan évről évre megemlékeznek róla a Debreceni Egyetemen.

A labdarúgás elmélete és gyakorlata tantárgy népszerű előadás-sorozatának kedd esti eseményén a Magyar Sportújságírók Szövetségének több jeles képviselője is tiszteletét tette, úgy mint Őri B. Péter korábbi főtitkár vagy Mravik Gusztáv, a szövetség általános első alelnöke. A DELAB előadását megemlékezéssel kezdték a résztvevők. A tantárgyat másfél évtizede szervező Kulcsár Zsolt bejelentette, hogy a tavaszi sorozat minden állomását a Debreceni Egyetem nemrég elhunyt sajtófőnöke, M. Tóth Ildikó emlékének ajánlják.

A Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete, Szöllősi György rendszeres előadója a Debreceni Egyetemnek. Ezúttal a labdarúgás társadalmi-kulturális környezete, Puskásék a magyar kultúrtörténetben betöltött helye szemszögéből mutatta be a legendás labdarúgó életének legfőbb sarokpontjait, érdekes történeteket osztva meg a hallgatósággal. Szóba került emlékezetes angol-magyar 6:3 is.

- „Az évszázad mérkőzése” jelzőt elsősorban az angol sajtó már a meccs előtt ráaggatta a meccsre. Nálunk még nem volt televízió, Angliában viszont már létezett a BBC, így sokan láthatták a mérkőzést. Közöttük volt Sir Alex Ferguson is, aki tizenpáréves kisfiúként óriási lelkesedéssel várta a találkozót. A Puskás életrajzi könyvemhez írt előszavában visszaemlékezett arra a napra. Leírta, hogy aznap korábban ellógott az iskolából, csak hogy láthassa a meccset élőben a tévében, s mint minden skót, ő is a magyaroknak szurkolt. Elmondta, hogy annyira az ott látottak hatása alá került, hogy aznap a hátsó udvarban sötétedésig gyakorolta Puskás visszahúzós cselét – idézte a legendás manchesteri tréner gondolatait Szöllősi György.

A szakíró sorra vette a Puskás Ferenc nevéhez fűződő rekordokat. Beszélt arról is, hogy a glasgow-i 1960-as BEK döntőn (Real Madrid - Eintracht Frankfurt, 7:3) Puskás Ferenc négy gólt is szerzett. BEK és BL-finálékban ezt azóta sem nem tudta fölülmúlni senki. Természetesen a madridi évek is szóba kerültek.

- Mindent beleadott, hogy újra formába lendüljön. Hat hét alatt lefogyott 18 kilót, keményen edzett. Elképesztő módon tudott Madridban alkalmazkodni, és amellett, hogy zseniális játékos volt, ez lehetett a sikerének egyik titka. Akárhol is járt, vállalt munkát, képes volt egy teljesen más kultúrában, egészen új helyzetekhez, helyi szokásokhoz alkalmazkodni. Nagyon hamar és nagyon jól beszélt például spanyolul. Tudatosan tanulta nyelvet, például olyan mozikba ült be Madridban, ahol egy délután alatt két-három spanyol nyelvű filmet is meg tudott nézni.

Szöllősi György szólt arról is, hogy Puskás az 1956-os emigráció után 1981 nyarán tért haza először.

- Addig egyszerűen nem mert. Kivárta a 25 éves elévülési időt, hiszen az embert aki a legtöbb dicsőséget szerezte Magyarországnak a XX. században, perbe fogták, és majdnem halálra ítélték hazaárulásért. A nyomozást lezáró dokumentumot pedig mindig a belsőzsebében hordta, hogy bárhol is jár a világban, mindig fel tudja mutatni, hogy ő bizony nem követetett el bűncselekményt. Amikor én kézhez kaphattam ezt az írást, egészen elrongyolódott már – emlékezett vissza Szöllősi György. Elmondta azt is, hogy idén is sikerült méltóképpen megemlékezni Puskás Ferenc születésének 95. évfordulójáról, hiszen múlt pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állampolgársági dokumentumokat adott át a néhai futballista unokájának és dédunokájának a Bozsik Arénában.

A labdarúgás elmélete és gyakorlata szabadon választható kredittárgy második félévi előadás-sorozata a következő hetekben újabb neves előadókkal folytatódik, úgy mint Gelei Károly korábbi válogatott labdarúgó kapus, FIFA Match Agent hivatalos mérkőzésügynök, marketing-szakember vagy épp Dénes Ferenc sportközgazdász.

Sajtóiroda - PKZs

X-Faktor

Döme Barbara

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek