Egyetem Tér
2022-03-23

Félszáz egyetemista önkéntes segít a határokon

Eredményes volt a Debreceni Egyetem toborzója, mostanra csaknem 50 ukránul, oroszul, magyarul beszélő hallgató jelentkezett, hogy önkéntesként segítse az Ukrajnából menekülőket a határokon. A legnagyobb hiány tolmácsból volt, erre nyújtott megnyugtató megoldást a DE Humanitárius Koordinációs Bizottsága.

A szomszédunkban dúló harcok miatt ukrajnai magyar és ukrán állampolgárok milliói kényszerültek hátrahagyni otthonaikat, hogy biztonságosabb helyen várhassák a harcok végét. Hazánkba már félmilliónál is többen érkeztek, közülük sokan tovább is utaztak rokonokhoz, családtagokhoz.

A Debreceni Egyetem a konfliktus kirobbanásának első napjától igyekszik segítséget nyújtani a határon túli, illetve a Magyarországra érkező bajbajutottaknak. Az intézmény első lépésként összesen mintegy 300 kollégiumi férőhelyet tett szabaddá a hazánkba menekülőknek. A DEHÖK a hallgatói önkormányzatok közül pedig az elsők között indított adománygyűjtést az egyetemi polgárok körében. Olyan sokan akartak segíteni, hogy a gyűjtőpontok első körben két-három nap alatt megteltek. A hallgatók mellett a Debreceni Egyetem Óvodája és sportklubja, a DEAC is aktívan kivette, kiveszi részét a harcok elől menekülők megsegítésére szervezett adománygyűjtésekből.

Március 8-án a Debreceni Egyetem, a DEAC és a Debreceni Hoki Klub összefogásával egy busznyi fiatal ukrán jégkorongozó és családtagjaik kerülhettek biztonságos helyre, a Sportkollégiumba. A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének jótékonysági koriestjén pedig rekordmennyiségű felajánlás gyűlt össze a háború elől menekülők ellátására. A kialakult rendkívüli helyzetben a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja is bekapcsolódott a menekültek segítésébe. A DEMEK munkatárasai lelki támogatást nyújtanak a határon túlról érkező hallgatók és hozzátartozóik számára.

Újabb jelentős mérföldkő volt, amikor a Debreceni Egyetem a harcok kirobbanása utáni második héten Humanitárius Koordinációs Bizottságot alapított. Szervezetten elindult az intézmény átfogó humanitárius programja, amelynek legfontosabb eleme az önkéntesek toborzása volt. Az első hallgatók március 11-én indultak a magyar-román határhoz Biharkeresztesre, hogy tolmácsolással segítsék a Románián keresztül hazánkba érkező ukrajnaiakat az idegenrendészeti eljárásban.

A Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ munkatársa, Juhász Béla Szilárd a hirek.unideb.hu-nak elmondta, a Debreceni Egyetem hallgatói aktívnak és segítőkésznek bizonyultak.

- Az önkéntesprogramba eddig összesen csaknem félszáz hallgató jelentkezett. Ők azok, akik nyolcórás váltásokban, legfőképpen Biharkeresztesen teljesítenek önkéntes szolgálatot, de mennek Záhonyba is tőlünk. Kialakult az időbeosztásuk, tudnak órákra is járni, és a határról érkezett visszajelzések szerint a jelenlegi helyzetben elegendően vannak, tehát el tudják látni a rájuk bízott tolmácsolási, segítői feladatokat. A legnagyobb fennakadást korábban az okozta, hogy a távolabbi ukrán területekről érkezők nem tudnak magyarul, ezért nehezen boldogultak a határokon az ügyintézéssel. Ezért nagyon-nagy segítség az egyetem önkéntesprogramja, a magyarul, ukránul és oroszul tudó hallgatók bekapcsolódása – hangsúlyozta Juhász Béla Szilárd.

Továbbra is várja a felajánlásokat irodáiban a DE Hallgatói Önkormányzata. Csont István elnök elmondta, az első szállítás után még kétszer kellett „kiüríteni” a gyűjtőpontokat.

- Első alkalommal elszállítottunk 3 tonna adományt, másodszor is ugyanekkora mennyiséget, legutóbb, múlt péntekre pedig 1,7 tonna tartós élelmiszer, tisztálkodási cikk és ruha gyűlt össze. Ezeket egyaránt a Magyar Református Szeretetszolgálat telephelyére vittük. Azt látjuk, hogy nagyon sok hallgatónk úgymond visszajár a gyűjtőpontokra és rendszeresen hoznak adományokat, a mindennapjaik részévé vált, hogy segítsenek a menekülőknek – emelte ki Csont István.

A hirek.unideb.hu megtudta továbbá, hogy a Debreceni Egyetem kollégiumaiban jelenleg 120 fő tartózkodik, közülük 45 gyermek. A kapacitás több mint fele továbbra is szabad, van elég férőhely a Debrecenben, valamint Nyíregyházán, Szolnokon, vagy Hajdúböszörményben menedéket keresőknek.

Nagyúr a Robotban

Nemzetközi fókuszban a digitalizáció

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek