Egyetem Tér
2022-03-03

Arany Napok: mesék, versek, regények

Arany János 205 éve született. Idén is rendezvénysorozattal emlékezik egykori névadójára a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. Március 2. és 9. között a meséké, a verseké és a regényeké a főszerep az Arany János téri feladatellátási helyen.

Az idei Arany Napok fővédnöke Forisek Péter, a Debreceni Egyetem tanárképzési főigazgatója. Köszöntő beszédében emlékeztetett arra, hogy az 1817. március 2-án született költő szorosan kötődött Debrecen szellemi és kulturális közegéhez.

Az intézmény Arany János téri feladatellátási helyének diákjai, pedagógusai büszkén ápolják Arany János örökségét. Az iskola diákjai már most a Debreceni Egyetem közösségéhez tartoznak, és csak rajtuk áll, hogy élnek az inspiráló közeg által nyújtott lehetőségekkel, amelyek egy sikeres jövő felé terelik őket – mondta Forisek Péter. 

Denichné Hajdu Mónika Tímea, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája intézményvezetője a hagyományok ápolásának fontosságát hangsúlyozta.

Nagyon fontos, hogy a gyerekek szeressenek olvasni, gyakran és szívesen vegyenek a kezükbe könyvet. Az Arany Napok keretében szeretnénk közelebb hozni a diákjainkhoz a nagy múltú költőinkhez, íróinkhoz. Így idén például Csukás István műveihez készítettek illusztrációt a diákok, amelyekkel az iskola auláját is díszítettük – mondta az intézményvezető.

Arany János munkásságáról és örökségéről beszélt a megnyitón Papp Csaba önkormányzati képviselő.

A nemzet bennünk él, a történelemben, a múltban. Ha megtiszteljük és emlékszünk rá, akkor magunkért, közösségünkért és jövőnkért is teszünk – mondta Papp Csaba.

Az ünnepséget követően a város, az egyetem, az intézet képviselői, valamint a diákok megkoszorúzták Arany János mellszobrát.

Az Arany Napok keretében Bacskó Fanni, az intézmény egykori diákjának képeiből nyílt kiállítás az Arany Galériában.

Az ünnepi héten színes programok várják a gyerekeket az Arany János téri feladatellátási helyen. A március 9-ig tartó rendezvénysorozat keretében tematikus tantárgyi versenyeket is rendeznek a diákoknak idén a humán tárgyak területén.

 

 

 

Sajtóiroda - ÉE

Változik az oltópont nyitvatartása

Megszűnik a járványügyi korlátozások többsége

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek