Egyetem Tér
2022-02-28

Sikeres pályázati program a FOK-on

Speciális jegyzeteket dolgoztak ki és pótgyakorlatokat szerveztek a hallgatóknak a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán egy uniós pályázat keretében. A többéves program célja a képzés színvonalának növelése és a lemorzsolódás csökkentése.

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának hallgatói Európa egyik legmodernebb fogászati fantom-, illetve fogtechnikai laboratóriumában sajátíthatják el a speciális preklinikai gyakorlati tantárgyakat. A fantom komplexumban a hallgatók nem betegeket kezelnek, hanem műanyag, úgynevezett fantombábokon gyakorolhatnak. A 2017-ben kezdődött Európai Uniós projekt lehetőséget teremtett arra, hogy plusz gyakorlati órák beiktatásával segítsék a hallgatók fejlődését.   

- Akik lassabban haladnak, nagyobb odafigyelést igényelnek a manuális tevékenységeknél, azoknak nagy segítség volt ez a projekt. Olyan pótgyakorlatokat szerveztünk, ahol lehetőséget kaptak arra, hogy többet foglalkozzanak az előkészítő gyakorlatokkal és utána, ha betegeket kezelnek, ezeket nagyobb magabiztossággal végzik majd – ismertette Hegedűs Csaba tanszékvezető egyetemi tanár, a projekt kari szakmai vezetője.   

Hegedűs Csaba hozzátette: a pótgyakorlatok sikerét jelzi, hogy a rendelkezésre álló helyek hetekre, hónapokra előre beteltek, a meghirdetett órák maximális létszámmal zajlottak.  A hallgatók fejlődését nem csak a pótgyakorlatokkal, hanem több speciális, magyar és angol nyelvű jegyzet készítésével segítették a karon.    

 

- Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos eleme ennek a projektnek. Nagyon sok értékes anyag születetett, amelyeket az oktatásban fel tudunk használni. Ilyen jegyzetek az országban máshol nem elérhetőek, hiszen ezek konkrétan a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar képzését segítő anyagok, útmutatások a gyakorlatokhoz, a betegellátáshoz. A jegyzetek nagy részét már használják, ilyen például az anyagtan gyakorlat, ahol angol és magyar nyelvű feladatokkal, számonkérő kérdésekkel, elvégzendő mérésekkel kapcsolatos kiadvány készült, de több olyan anyag is van, amely a következő hónapokban jelenik meg – emelte ki a Fogorvostudományi Kar professzora.      

  

Hegedűs Csaba hangsúlyozta, keresik a forrásokat arra, hogy a pályázat segítségével megvalósított programok a projekt (EFOP-3.4.3-16-2016-00021 „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében”) zárása után is folytatódhassanak.   

Sean Penn

Kispál és a Borz

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek