Egyetem Tér
2022-01-19

Gyógyszertechnológiai műszerpark fejlesztés valósult meg a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem még 2016-ban nyújtott be pályázatot a GINOP-2.3.3-15 kódszámú Kutatási Infrastruktúra megerősítése- nemzetköziesedés, hálózatosodás megnevezésű felhívásra. Több mint 944 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból valósulhatott meg a projekt, melynek célja az egyetemen folyó gyógyszertechnológiai fejlesztések megvalósítása és az ezekhez szükséges műszerek beszerzése volt.

Az újonnan vásárolt műszerek egy részét a gyógyszertechnológiai tanszékén helyezték el, de egy együttműködés keretében kutatási hálózatok alakultak ki az egyetem más tanszékeivel, ezáltal egy egymáshoz szoros logikai sorrendben kapcsolódó úgynevezett horizontális kutatási irányvonalat építettek ki, amely a gyógyszerkutatás fejlesztés teljes vertikumát átöleli. 

A zárórendezvényen Prof. Dr. Vecsernyés Miklós a projekt szakmai vezetője, a Debreceni Egyetem Gyógyszertudományi Karának dékánja elmondta, hogy a beruházás során tíz nagyértékű műszert szereztek be, melyekkel akár bőrvédő krémeket is elő tudnak állítani, emellett alkalmasak a műszerek arra, hogy akár az Alzheimer kórral vagy a diabétesszel kapcsolatos kutatásokat is végezzenek velük.

Hozzátette, hogy három nagy műszer arra szolgálhat, hogy többféle szilárd gyógyszerforma készülhessen, amely az oktatásban is jó célt szolgál, hiszen ezáltal be tudják mutatni a hallgatóknak az ipari volumenben történő tablettázás, kapszulázás és csomagolás körülményeit. Mindemellett cél, hogy a műszerekkel gyógyhatású készítményeket is elő tudjanak állítani.

Az elmúlt négy-öt évben a projekt keretében egyfajta szemléletváltás következett be az oktatásban, erről beszélt Dr. Kovácsné Prof. Dr. Bácskay Ildikó Katalin, a Debreceni Egyetem Gyógyszertechnológiai Tanszékének vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a műszerpark lehetővé teszi azt, hogy elmélyült gyakorlati ismereteket mutassanak be a hallgatóknak. Ez rendkívül fontos mind a gyógyszeripar, mind pedig a gyógyszerész hallgatók számára, ahogyan az is, hogy a hallgatóknak életszerű példákat mutassanak be. 

A fejlesztés előrelépést jelent az oktatás területén is, hiszen kiemelt gyakorlatorientált ipari gyógyszerészképzés valósítható meg. Több szintű, az eddigitől is magasabb színvonalú képzésben részesülhetnek a technikusok, a gyógyszergyártó szakmunkások vagy akár a gyógyszerészek.

Sid Vicious

Sima DEAC-győzelem Egerben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek