Egyetem Tér
2022-01-15

Kelet-Európa legjobbjai között a DE

Továbbra is a térség 40 legkiválóbb felsőoktatási intézménye között szerepel a Debreceni Egyetem a QS World University Rankings Eastern Europe and Central Asia Region rangsorában. Eközben a Green Metric fenntarthatósági listáján nagyot javítva, a 204. helyet szerezte meg az intézmény.

A 40. helyre rangsorolta a Debreceni Egyetemet a QS World University Rankings legújabb, Kelet-Európa és Közép-Ázsia felsőoktatási intézményeit értékelő ranglistáján. A neves brit rangsorkészítő ezúttal 450 intézményt vizsgált a lista elkészítéséhez. A Debreceni Egyetem egyebek mellett a nemzetközi kutatói hálózat, a munkaadói elismertség és a külföldi hallgatók aránya indikátorok esetében javított korábbi teljesítményén.

A sorrend kialakításakor 10 tényezőt vizsgáltak a brit rangsor készítői. Az akadémiai elismertség 30%, a munkaadói elismertség 20%, az oktató/hallgató arány 10%, az egy oktatóra, kutatóra eső publikációk száma és a nemzetközi kutatói hálózat is 10-10%, a webes hatás a Webometrics rangsor alapján a PhD-fokozattal rendelkezők száma, és a publikációk idézettsége 5-5-5%, a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya pedig 2,5-2,5% arányban számított be az összeredménybe.

Ugyancsak a napokban jelent meg a UI GreenMetric World University Rankings. Az egyetemek fenntarthatóságát vizsgáló nemzetközi ranglistán a Debreceni Egyetem a 204. helyre lépett előre a tavalyi 236. helyezés után.

 

Sajtóiroda - TPL

Bundesliga

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek