Egyetem Tér
2022-01-07

Együtt formáljuk a jövő robotjait

Együttműködési megállapodást kötött pénteken az országban elsőként a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és az Enjoy Robotics Zrt. A közös munka célja a nemzetközileg is versenyképes hazai szociális robotikai ipar megalapozása és hosszú távú fejlesztése.

A koronavírus és a munkaerőhiány hatására világszerte jelentős robotikai fejlesztések indultak, amelynek Magyarország is aktív részesévé kíván válni. Az egyetemi-ipari összefogás révén tudományos, oktatási és ipari centrum jön létre a régióban, a magyar és európai igényeknek megfelelő robotok hazai fejlesztésére és gyártására.

A Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Kara (MK) a hazai szociális robotikai ipar tudományos, oktatási és ipari tudáscentrumává szeretne válni, amelyhez nagyban hozzájárul a most megkötött együttműködési megállapodás.

Husi Géza, a DE MK dékánja elmondta, hogy az együttműködés az egyetem számára is izgalmas, kihívást jelentő feladat, amely megköveteli az oktatók és hallgatók kutató- és tudományos tevékenységének erősítését, előtérbe helyezi a kreatív, innovatív gondolkodást.

Fontos leszögezni, hogy ezek a robotok nem elveszik az emberek munkáját, hanem pótolják a hiányzó munkaerőt. Nem az a kérdés, hogy ember vagy robot, hanem robot vagy senki. Biztosan alkalmazunk majd robotokat, a kérdés az, hogy megvesszük-e őket, vagy mi magunk tervezünk és gyártunk olyanokat, amelyek számunkra a legjobbak, a leghasznosabbak – fogalmazott a dékán. Ha megnézünk egy szociális robotot, akkor láthatjuk, hogy az építészektől a gépészeken át a mechatronikai mérnökökig a fejlesztésbe nagyon sokan be tudnak kapcsolódni. A jövőbe mutató képzés, a gyakornoki program, a tudományos munkában történő részvétel eredményeképpen biztos és jól fizető munkahelyek várják az egyetemen végzett hallgatókat – tette hozzá Husi Géza.

Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a három éve bemutatkozott Enjoy Budapest robotkávézó üzemeltetési tapasztalatai alapján kifejlesztett pincér, nővér és kórházi fertőtlenítő robotok alapjait képezhetik a magasabb szintű együttműködésnek.

Néhány éven belül ezerszámra lesznek robotok Magyarországon is, óriási lesz a nemzetközi verseny, azonban csak a kreatív gondolkodású, magas színvonalon képzett mérnökök biztosíthatják a hazai robotgyártás versenyképességét. Már most be kell vonni az egyetemen az oktatókat, hallgatókat a kutatási, fejlesztési feladatok megoldásába és a fülesdi robotgyárban biztosítani kell számukra a gyakorlati megvalósítás élményét – tájékoztatott a vezérigazgató.

Korondi Péter, a DE MK professzora, a projekt tudományos-szakmai vezetője hangsúlyozta, hogy a robotikai iparnak a szociális robotika lesz a legdinamikusabban fejlődő ága, a fejlődés üteme pedig akár tízszerese lehet a hagyományos ipari robotokénak.

Sokan kételkednek abban, hogy egy magyar vállalkozás, egyetem hogyan tudná felvenni a versenyt a japán high-tech fejlesztésekkel, vagy a távol-keleti tömegtermeléssel. Ők nem tudják, hogy a szociális robotika területén alapvető irányzat az etorobotika, amelyet tekinthetünk hungarikumnak, mert ennek megtanulására a japánok is Magyarországra jönnek – mondta a professzor.

Az együttműködésnek köszönhetően bővül a Műszaki Kar képzési kínálata, oktatók-hallgatók számára egyaránt lehetőséget teremt arra, hogy az elméleti tudást a gyakorlatba átültetve részt vegyenek a hazai robotika fejlesztésében, valamint a gyártásban egyaránt. 

A Buzánszky Kupa lett az év legjobbja

Elkezdődik az új Magyar Természettudományi Múzeum építésének előkészítése Debrecenben

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek