Egyetem Tér
2022-01-07

A Buzánszky Kupa lett az év legjobbja

Rangos szakmai elismerést nyert az országosan egyedülállónak számító Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa. A Debreceni Egyetem által rendezett kispályás labdarúgó tornát választotta az év szabadidős sporteseményének a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

Az egyetemi labdarúgó bajnokság népszerűsége 20 éve töretlen, a megmérettetés abból a szempontból is jelentős, hogy nem csupán egy sportversenyről van szó, hanem egy kiemelkedően hatékony összetartó erőt is jelent az egyetemi hallgatói közösség számára. 

A két évtizede létező kispályás torna szakmai jelentőségét, közösségformáló szerepét a Magyar Sportújságírók Szövetsége is elismerte azzal, hogy január 6-án, az év szabadidős sporteseménye kategóriában díjazta a Buzánszky Kupát. Ebben a kategóriában pályázni lehetett, a győztesről az MSÚSZ elnöksége döntött. Az egyetemi kupa a Balaton-átevezést, az Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivált, valamint az Ultrabalaton futóversenyt utasította maga mögé.

Az elismerést Az Év Sportolója Gálán adták át, a díjat Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja és Kulcsár Zsolt, a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa főszervezője vette át Gór-Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázótól, Komáromi Tibor ezüstérmes világ és Európa-bajnok birkózótól, valamint Ádám Biankától, a Mozgásjavító DSE kerekesszékes táncosától. 

Bács Zoltán kiemelte, a Debreceni Egyetemen fontos a szabadidősport jelenléte, a Buzánszky Kupa pedig ebből a szempontból az egyik legjelentősebb sporteseménynek számít az intézményben.

 

Köszönjük a Magyar Sportújságírók Szövetségének, a Debreceni Egyetem 46 ezer fős közösségének és az egyetemi kupa alapítóinak, szervezőinek azt, hogy elnyerhettük a díjat. Ez az országos elismerés arra ösztönöz bennünket, hogy folytassuk azt a komplex és koncepcionális fejlesztést, amit a sport, az egyetemi sport, a szabadidősport, a versenysport és a sporttudomány területén tettünk és tenni fogunk. Ezeken a területeken az egyetem továbbra is előre kíván haladni – fogalmazott a díjátadón a kancellár.

 

A jelentkezések szinte minden évben rekordokat döntenek a szemeszterekhez igazodó bajnoki rendszerben zajló, évről-évre egyre színvonalasabb kispályás egyetemi labdarúgó bajnokságra. Minden szezonban csaknem száz csapat és közel ezer magyar és külföldi versenyző küzd a trófeáért.

A kispályás focitornát maga a névadó, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás játékosa is rendszeres látogatta, haláláig minden döntőn állandó díszvendég volt. Az egyetem egykori utazó nagykövetének emlékét a Debreceni Egyetemen egész alakos szobra őrzi a Sporttudományi Oktatóközpont előtt.

Az M4 által is közvetített Év Sportolója Gálát és a díj átadását az itt elérhető videóban lehet megtekinteni, a Buzánszky Kupáról szóló rész 45:18-nál kezdődik. Az eseményről további képek erre a linkre kattintva találhatók.

 

Sajtóiroda - BZ

Romániában a textilmaszkok viselői is bírságra számíthatnak

Együtt formáljuk a jövő robotjait

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek