Egyetem Tér
2021-12-16

Elkezdődött az 5-11 évesek oltása

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar oltási folyamat: megkezdődött az 5-11 év közötti korosztály oltása - mondta György István államtitkár szerdán a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában, ahol két oltóhelyen várják a gyerekeket, előzetes regisztráció és időpontfoglalás után.

Kedden 138 ezer adag oltóanyag érkezett Magyarországra, ami 69 ezer gyerek első-, és másodkörös oltását teszi lehetővé az ország 77 kórházában kialakított oltópontokon, illetve a gyermekháziorvosi és a vegyes praxisú rendelőkben- foglalta össze György István államtitkár. Az Országos Oltási Munkacsoport vezetője hozzátette, eddig országosan 38 ezren regisztráltak és 16 ezren foglaltak időpontot gyerekeiknek az oltás felvételére.

- A kórházakban előzetes regisztráció és időpontfoglalás is szükséges, mert az oltóanyag nem áll korlátlanul rendelkezésre, és az a cél, hogy a regisztráltak és időponttal rendelkezők mielőbb megkapják az oltást- hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: a háziorvosoknál előre egyeztetett időpontban juthatnak hozzá a vakcinákhoz a gyerekek, a szükséges mennyiségről a megyei oltási munkacsoportok gondoskodnak. Oltóanyag lesz elég, a vakcinák folyamatosan, valószínűleg hetente érkeznek.

Az államtitkárt Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke fogadta. A professzor a találkozón hangsúlyozta, hogy a gyermekek oltása a legmagasabb szakmai szinten, a betegbiztonság maximális betartásával zajlik a Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján.

- A Klinikai Központban a Gyermekgyógyászati Klinika szakembereinek bevonásával kezdtük meg szerdán a gyermekek oltását. A klinikán két oltóhelyet jelöltünk ki, ahol hétfőtől szombatig várjuk az 5-11 éveseket. A gyerekek oltását egy szakmai munkacsoport felügyeli, koordinálja- ismertette a Klinikai Központ elnöke.

Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízott jelezte: nem csak a Klinikai Központban, hanem a berettyóújfalui kórházban kialakított oltópontokon, illetve a házi gyermekorvosoknál is megkezdődött a gyerekek oltása szerdán. A megyébe hatezer Pfizer-vakcina érkezik, ami 3000 gyerek első-, és másodkörös oltását teszi lehetővé.

- Folyamatosan figyeljük, hogy hol marad oltóanyag, és hol van szükség több vakcinára. Ez alapján a kormányhivatal segítségével az igényeknek megfelelően megszervezzük a hatékony elosztást. Nagyon fontos, hogy minél több gyermek megkaphassa az oltóanyagot, hiszen ez fordulópont lehet a járvány megfékezésében- emelte ki Papp Mária, a DE Klinikai Központ orvosszakmai alelnöke.

A szerdai tájékoztatón elhangzott az is, hogy csütörtöktől ismét lesz előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélküli, három napos oltási akció. Csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton 10 és 18 óra között várják az oltakozókat az oltópontokon.

Gavallér

Átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat a Keleti pályaudvar

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek