Egyetem Tér
2021-12-07

Középpontban az idősek

Gerontológiai Napokat és Nemzetközi Tudományos Konferenciát rendezett a Debreceni Egyetem Egészségügyi kara. Az eseményen időseket érintő regionális kihívásokra hívták fel a figyelmet a szakemberek, akik megvitatták a tudományterület legújabb eredményeit is.

A nemzetközi konferencia hagyományos szakmai esemény a karon, ebben az évben tizennegyedik alkalommal rendezték meg november végén a tématerület szakértőinek részvételével, a járványhelyzet miatt online formában. Bene Ágnes, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézetének munkatársa a konferenciával kapcsolatban elmondta: fontos, hogy a társadalomban egyre nagyobb számban jelen lévő idős emberekre folyamatos figyelmet fordítsanak, és a gerontológiával kapcsolatos kutatási eredményeket arra használják fel a szakemberek, hogy javítsák az időskorúak életminőségét.

A karon működő Gerontológia Tanszék egyedülálló szakmai műhely az országban, speciális területről van szó, csak mi rendezünk kifejezetten gerontológiai konferenciát. Interdiszciplináris tudományterületről beszélhetünk, hiszen ma már szinte minden tudományágban jelen van a gerontológia. Nálunk többféle tevékenység kapcsolódik össze: egyrészt hangsúlyos szerepe van a nemzetközi jelleget öltött éves konferenciának, kiadjuk a Magyar gerontológia című tudományos folyóiratot és az idősoktatásban is részt veszünk, a kar idősakadémiát működtet Nyíregyházán és Szolnokon. Nem csak a területtel foglalkozó szakemberek találkozhattak tudásmegosztás céljából, hanem kapcsolatok épülhettek a szociális szféra képviselőivel is, akik az éves konferenciák visszatérő résztvevői. Rajtuk kívül Phd-hallgatókat is hívtunk, hiszen az EK számára lényeges a tudományos utánpótlás – hangsúlyozta Bene Ágnes.

A kétnapos, XIV. Gerontológia Konferencián hét szekcióban összesen 44 magyar nyelvű és 22 angol nyelvű előadást hallhattak az érdeklődők és a résztvevő szakemberek.

Egyebek mellett az idősek szociális kapcsolatairól és a szabadidő eltöltéséről, az időskori életstratégiákról, az életminőség, a jóllét és idősödéssel kapcsolatos attitűdök vizsgálatáról, az időskori panaszok és a gyógynövények, valamint a modern családformák és a nagyszülői korosztály kapcsolatáról is hallhattak szakmai előadásokat az érdeklődők. Mindemellett szó volt többek között a magyar oltatlan idősek oltási attitűdjeiről, pszichológiai és demográfiai jellemzőiről, valamint az idősügyi referensek kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a szakterülettel kapcsolatos tapasztalatokat.

A Konferencián elhangzott előadások absztraktjai a Magyar Gerontológia tudományos folyóirat 2021. Konferencia Különszámában jelennek meg. A folyóirat ide kattintva érhető el.

A konferenciához kapcsolódóan virtuális kiállítás nyílt Takácsné Katalin 83 éves világjáró kézmunkáiból, melyeket hamarosan a kar youTube-csatornáján is meg lehet majd tekinteni.

A Rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” pályázati támogatásával valósul meg.

 

 

Sajtóiroda - BZ

Újabb egyetemi folyóirat a Scopus-ban

Szűcs János: felemás érzéseim vannak az őszi szezont illetően

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek