Egyetem Tér
2021-11-24

Vizsgaközpont nyílt az IK-n

Több száz nemzetközi ipari tanúsítvány szerezhető meg a Debreceni Egyetem Informatikai Karán létrehozott nemzetközi CERTIPORT vizsgaközpontban. A nyitás alkalmából a kar ingyenes felkészítő előadásokat tart hallgatói számára a Microsoft mesterséges intelligencia ipari tanúsítványának megszerzéséhez.

Új vizsgaközpontjával a Debreceni Egyetem Informatikai Kara csatlakozott a több mint 14 000 hitelesített CERTIPORT vizsgaközpont hálózatához. A CERTIPORT évente több millió vizsgázót fogad 148 országban és 26 nyelven középiskolai, felsőoktatási, munkaerő- és vállalati technológiai piacokon. A tanúsítványok az informatikai témakörök igen széles spektrumán túl más olyan területekre is kiterjednek, mint például a vállalkozási és projektmenedzseri ismeretek, kommunikációs és oktatási készségek vagy irodai szoftverek használata.

Hajdu András dékán a hirek.unideb.hu-nak elmondta, hogy a hallgatók és a kar vállalati partnerei számára is hatalmas lehetőséget jelent az új vizsgaközpont.

- Az informatika rendkívül dinamikusan fejlődő világában nem minden területet tud lefedni az egyetemi diploma, hiszen némely eljárás teljesen átalakul, lecserélődik 4-5 év alatt. Az iparági tanúsítványok az informatika minden, akár egy-egy szűkebb területére is képesek fókuszálni. A CERTIPORT-vizsgahálózathoz történő csatlakozás révén a Debreceni Egyetem hallgatói számára is megnyílt a lehetőség, hogy helyben szerezzenek nemzetközileg elismert tanúsítványokat – hangsúlyozta a kari vezető.

Az IK-n alakult vizsgaközpont portfóliója egyaránt támogatja a felsőoktatásból és az ipari szereplőktől érkező vizsgázókat igen kedvezményes díjszabást kínálva. Az Informatikai Kar a vizsgaközpont üzemeltetése mellett egyes tanúsítványokhoz felkészítő kurzusokat is szervez.

Hajdu András megjegyezte: az Informatikai Kar a Microsoft Mesterséges Intelligencia Tudásközpontjaként kiemelt területként foglalkozik az adattudománnyal, így a csatlakozáshoz kapcsolódóan ingyenes felkészülési lehetőséget kínálnak hallgatóiknak a Microsoft felhő alapú mesterséges intelligencia (AI-900: Microsoft Azure AI Fundamentals) ipari tanúsítványának megszerzéséhez. Az első ilyen képzést november 25-én, csütörtökön tartják.

- Hosszú távon az a cél, hogy az Informatikai Kar képzései lefedjenek egy-egy nemzetközi tanúsítványt, így mire egy hallgató végez, akkorra a diploma mellé a munkaerőpiacon rendkívül versenyképes nemzetközi vizsgákat is szerezhet a piaci ár töredékéért. A képzési központból a kar partnerei is profitálhatnak, hiszen a DE IK vizsgaközpontjában bármely tanúsítvány megszerzésére lehetőségük nyílik – tette hozzá a dékán.

A CERTIPORT, a Pearson VUE egyik vállalata 1997-ben alakult, és napjainkban a nemzetközi vizsgák fejlesztésének, lebonyolításának és programmenedzsment szolgáltatásainak vezető szolgáltatója. Együttműködik az iparági vezető tanúsítási szolgáltatókkal, és a tanúsítványok folyamatosan bővülő, széles spektrumú portfólióját kínálja A CERTIPORT-vizsgák a több mint 14 000 hitelesített CERTIPORT vizsgaközpontnál teljesíthetők; ehhez a hálózathoz csatlakozott most a Debreceni Egyetem Informatikai Kara jelenleg egyedüli hazai vizsgaközpontként.

Bővebb információ a vizsgaközpontról az elérhető vizsgákról a DE IK CERTIPORT vizsgaközpont magyar és angol nyelvű oldalán, ahol a felkészítőkre és vizsgákra való jelentkezés is lehetséges.

Elhunyt 176 beteg, 12 637 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Decemberi programok az Agórában

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek