Egyetem Tér
2021-11-11

Duális képzéseket népszerűsítettek

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán elérhető duális képzésekről tartottak online fórumot a mesterképzés iránt érdeklődő alapszakos hallgatóknak. A mostani felvételi időszakban 40 cég kínál gyakorlati helyet a GTK-ra keresztfélévben felvételizőknek.

Évről évre egyre több mesterszakos hallgató választja a duális képzési formát a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán (DE GTK). Ezen képzések során a diákok idejüket megosztva töltik az egyetemen, illetve a duális partnernél, vagyis vállalatoknál, egyéb szervezeteknél. Ennek részleteiről esett szó azon az online rendezvényen, amelyet több mint 70, elsősorban az alapképzését hamarosan befejező egyetemi hallgató követett szerdán.  

Az EFOP-3.5.1-16-2017-00007 azonosítószámú „Duális képzések fejlesztése a Debreceni Egyetemen (DDE)” című projekt támogatásával megvalósult Duális Fórum elején Fenyves Veronika, a DE GTK oktatási dékánhelyettese, a program szakmai vezetője, majd Harangi-Rákos Mónika, a DE GTK egyetemi docense, a pályázat kari koordinátora tartottak tájékoztatót a duális képzési lehetőségről, annak előnyeiről.

Egyebek mellett elmondták, jelenleg 7 ilyen képzés létezik a GTK-n, amelyek száma 2022 szeptemberétől várhatóan 9-re bővül. A mostani felvételi időszakban 40 vállalat és szervezet kínál gyakorlati helyet a keresztfélévben felvételiző mesterszakos hallgatóknak. A fórum során ezek közül, - az ország minden részéből – 17 cég mutatta be 5-5 perc terjedelemben lehetőségeit. Ezt követően a 42 most duális formában tanuló GTK-s hallgató közül 7 osztotta meg ez irányú személyes tapasztalatait. Végül a felmerülő kérdésekre is válaszoltak az illetékesek. Kiderült például, hogy a cégek választanak a jelentkezők közül, mely folyamat általában olyan, mint egy állásinterjú, vagyis motivációs beszélgetésből, nyelvtudásfelmérésből áll.

- A tapasztalatok szerint az ebben a képzési formában részt vevők többége hamarabb talál munkát, mint a gyakorlati tapasztalatokkal nem rendelkező hallgatók. Jellemzően a gyakorlati idő végén a duális partner munkaszerződést kínál ilyen hallgatójának. A mesterképzésbe fektetett négy félév így többszörösen megtérül – jelentette ki Fenyves Veronika. A dékánhelyettes arról is beszélt, hogy a GTK duális partnereinek listája folyamatosan bővül, ebben a tanévben olyan vállalatokkal, szervezetekkel sikerült együttműködési megállapodását kötni, mint például az ITK Holding Zrt., a Magyar Nemzeti Bank, a Diehl Aviation Hungary Kft, a Flowserve Hungary Services Kft. és a Xanga Ventures Zrt. 

Harangi-Rákos Mónika a hirek.unideb.hu kérdésére hangsúlyozta, hogy a fenti előnyökön túl, a duális együttműködésnek köszönhetően szorosabb kapcsolat alakulhat ki a kar és a vállalati partnerek között.

– Így olyan cégek is szakmai gyakorlati hellyé válhatnak a gyakorlatorientált alapképzéseinkben, amelyek korábban még nem biztosítottak ilyen lehetőséget hallgatóink számára. Emellett alkalom nyílik közös kutatások, projektek, szakmai munkák megvalósítására is – fejtette ki.  

A Debreceni Egyetemen Gazdaságtudományi Karának 12 mesterképzési szakjára keresztféléves képzésre november 15-ig, a cégekhez duális képzésekre december 15-ig lehet jelentkezni a www.felvi.hu oldalon. Ehhez kapcsolódó további információkat az alábbi linkeken lehet találni: https://econ.unideb.hu/hu/node/159 és itt https://econ.unideb.hu/hu/node/176). 

Ötvenezernél is több fertőződést mutattak ki egy nap alatt Németországban

Tovább zöldül Debrecen

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek