Egyetem Tér
2021-11-10

Mentorok a sportoló hallgatókért

A Debreceni Egyetem mentorprogramjának eredményeiről, valamint a következő tanévben várható szakmai feladatokról egyeztettek a programban résztvevő szakemberek és hallgatók a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete által szervezett online workshopon.

A mentorprogramot az országban elsőként a Debreceni Egyetem vezette be, hogy segítse élsportoló hallgatóit a tanulás és a sport összehangolásában. Az egyetemi mentor feladata, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje és segítse a sportolót egyetemi tanulmányainak előre jutásában, a mentorált hallgatóval azonos szakon tanuló tutor pedig a napi szintű ismeretátadással támogatja a pártfogoltját. A programban jelenleg tizenhárom sportágból 33 sportoló hallgató vesz részt.

- Több százan kapcsolódtak már be a kezdeményezésbe, a Debreceni Egyetem mentorprogramjának a kezdetektől részese volt az intézmény egyetlen olimpiai bajnoka, Risztov Éva hosszútávúszó, de voltak közöttük olimpikonok, világbajnokok, magyar bajnokok, válogatottak. Akik többet vállalnak, többet is érdemelnek, segíteni kell őket, hiszen a magas szintű sportolás időigényes, akárcsak a tanulás. Az egyetem úgy ítéli meg, hogy akik sportolnak, azok az intézmény legjobb hírvivői. A mentorok, tutorok mellett minden oktató fontos szerepet játszik, ezért van olyan sportbarát környezet az egyetemen, ami lehetővé teszi, hogy folyamatosan bővüljön a DEAC-család is. Új törekvésünk, hogy a középiskolás korosztályt is megszólítsuk – fogalmazott Jávor András, a DEAC elnöke.

Balogh László, a Debreceni Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója kiemelte: a Debreceni Egyetem a legjobb példa arra, hogy a sportot, a tudományt és a tanulást összhangban és eredményesen lehet folytatni.

- Általában azok, akik rivaldafényben vannak, többet kapnak, viszont akinek már csak egy lépés hiányzik, hogy válogatott kerettag legyen, vagy döntőbe jusson valamilyen nemzetközi versenyen, arról sokan elfeledkeznek. Fontosnak tartjuk, hogy azokat is támogassuk, akik már ott vannak a nemzetközi élmezőny és a hírnév kapujában – fogalmazott az intézetigazgató.

Az online eseményen a mentoráltak, valamint mentoraik és tutoraik beszámoltak az eddigi felkészülések, együttműködések eredményéről, illetve a programba újonnan belépőkkel történt kapcsolatfelvétel tapasztalatairól is. Mint elhangzott: a mentoráltak kivétel nélkül együttműködők, magas szinten teljesítenek a sportban és a tanulásban egyaránt.

A DE mentor- és tutorprogramjában nappali tagozatos fiatal sportolók vehetnek részt, akik a minél jobb tanulmányi eredmény elérése érdekében egyéni vagy kedvezményes tanrend szerinti oktatást, valamint rugalmas vizsgarendet is kérhetnek. A mentorprogramban résztvevők listája a mellékelt táblázatban olvasható.

Egyre fiatalabban kezdenek netezni a magyar gyerekek,

Bölcsészek a Neurotechben

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek