Egyetem Tér
2021-11-05

Mikrobiom, a legapróbb részlet

Hogyan segítheti a bélsármikrobiom-analízis az antibiotikum-rezisztencia elleni fellépést, az egészségesebb élelmiszer-előállítást? A Debreceni Egyetem szakemberei a bélflóra mikrobiológiai vizsgálatának új módszerét dolgozták ki. A tanulmány a neves Scientific Reports folyóiratban jelent meg.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar és az Általános Orvostudományi Kar közös kutatásának területe a bélrendszer mikroflórájának feltérképezése és a növényi hatóanyagok élettani hatásainak vizsgálata. Az in vito és in vivo kísérletek során az élettani folyamatok megfigyelése mellett nyomon követték a vastagbél mikroflórájának változását is.

Remenyik Judit, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tudományos főmunkatársa szerint a bélrendszer megismerése az immunrendszer működés miatt is fontos, amely 70-90 százalékban innen táplálkozik.

- A mikrobiom-analízis a bélrendszer bakteriális összetételének vizsgálata. Ürülékből vett minták alapján következtetünk a bélflóra működésére. Kutatásunkban az állatok természetes, bioaktív hatóanyagban gazdag táplálékot kaptak. Célunk volt a bélrendszer egyensúlyi állapotának meghatározása, leírása is. A vizsgálatok alkalmával nyomon követhettük a bélflóra változását, és a tápanyagok adagolásával segítettük az egészséges állapot visszaállítását. Így elkerülhettük az antibiotikumos kezeléseket – fejtette ki Remenyik Judit.

A kutatás része volt a természetes alapú, jótékonyhatású, nagymennyiségben elérhető tápanyagok felkutatása is, amelyek segítik az állatok egészségének megóvását, és amelyek révén kevésbé válnak fogékonnyá a különböző betegségekre. A kísérletben részt vevő Brojler-csirkék a vizsgált hatóanyagokat kontrollált mennyiségben tartalmazó tápot kaptak.

- A pontos eredmények eléréséhez azonban olyan egységes mérési, vizsgálati módszert kellett kidolgozni, amely a legtöbb információt adja. Olyan eljárásra volt szükségünk, amellyel a teljes táp- és bélrendszer mikroflórája feltérképezhető, a markerek alapján pedig beazonosíthatók az ott élő baktériumok. Az általunk kidolgozott vizsgálati módszerrel a legrészletesebb képet alkothatjuk meg a mikrobiális ökoszisztémáról – emelte ki Paholcsek Melinda, az Általános Orvostudományi Kar Humángenetikai Tanszékének adjunktusa.

Az új mikrobiológiai mérési módszer meghatározza egyebek mellett a minták pontos kezelését is.

- A kutatás jelentőségét az adja, hogy a módszer segítségével sokkal részletesebben megismerhető a bélflóra, az eddig ismert és tenyészthető baktériumok mellett a kis számban előforduló organizmusok is azonosíthatók. Az eljárás más állatok vizsgálata esetén is használható, és a humán vizsgálatokban is átültethető. Ez már részben megvalósult, hiszen a rezisztencia-profilozás során már alkalmazzuk az eljárást. Azt vizsgáljuk, hogy az adott minta hány olyan baktériumot tartalmaz, amely rezisztens a jelenleg használt antibiotikumokkal szemben. A kutatás következő lépcsőfoka a diagnosztikai módszert kidolgozása lesz – emelte ki Remenyik Judit.

A kidolgozott monitoring rendszert használja a MÉK a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) közös programban, amelyben a vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló vizsgálatokat végeznek.

A Debreceni Egyetem szakemberei a bélflóra mikrobiológiai új módszerét a Scientific Reports tudományos folyóiratban publikálták. A tanulmányt a mikrobiológia szakterület 70 legolvasottabb közleménye közé rangsorolták.

A fejlesztés a GINOP-2.3.2-15-2016-00042 azonosítószámmal nyilvántartott, „Mikrobiom metagenomikai és metaproteomikai vizsgálata takarmányozás hatására gazdasági haszonállatoknál” című projekt keretében valósult meg, mintegy 629 921 035 forint európai uniós támogatással.

6804 az új fertőzött, elhunyt 83 beteg

Ideiglenesen áthelyezik az Egyetem megállót

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek