Egyetem Tér
2021-11-03

Sportmérnök képzés indul a Debreceni Egyetemen

Magyarországon egyedülálló, nappali tagozatos sportmérnök (Sports Engineering) mesterképzési szakot indít a következő tanév szeptemberétől a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és az Oktatási Hivatal engedélyét a napokban kapta meg az intézmény.

A szakindítás célja olyan mérnökök képzése, akik a sport különböző területein végezhetnek majd kutatásokat sport-, rehabilitációs- és testedzési eszközöket tervezhetnek, fejleszthetnek, emellett képesek lesznek a sport- és fizikai teljesítmények mérésére is.  

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Kara (MK) indítja el a sportmérnök képzést, amely Európában legközelebb Bécsben érhető el, a világ vezető sportmérnöki intézete pedig Angliában található. 

A Debreceni Egyetem mindig is élen járt az újdonságok meghonosításában, az intézmény képzési palettájának bővítése pedig kiemelt és fontos feladat számunkra. Az egyetemen belül eddig is kiemelt szerepet töltött be a sport és az egészséges életmód, a sportmérnöki mesterképzés beindításával pedig olyan műszaki szakemberek szerezhetnek diplomát, akik mind elméleti, mind gyakorlati felkészültségükkel támogathatják a jövőben ezt a tudományterületet – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Bács Zoltán kancellár, aki már korábban, az egyetem sportstratégiájának megalkotásakor indítványozta a szak indítását. 

Az ötlet felvetésétől a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és az Oktatási Hivatal engedélyéig hosszú időt vett igénybe az előkészítő munka, amelyben kiemelt szerepet vállalt a DE Műszaki Menedzsment Tanszéke, a Gépészmérnöki, Mechatronikai Tanszék, a Sporttudományi Koordinációs Intézet, a Sportgazdasági és - Menedzsment Intézet, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ, valamint az Ortopédiai Klinika egyaránt. 

Hazai példa hiányában igazi kihívás volt, hogy előkészítsük az új képzés elméleti és gyakorlati tananyagát, megteremtsük az infrastrukturális hátteret, azonban az igazi feladatot az jelenti majd, amikor a következő tanév szeptemberében megkezdődhet maga az oktatás is, Budai István egyetemi docens, feltaláló, kutatómérnök irányításával, a Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszék koordinálásával – tájékoztatott Husi Géza, a DE MK dékánja. 

Az új sportmérnök szakra elsősorban a műszaki mérnök alap- vagy mesterképzésben végzettek, illetve kreditpótlással a sporttudományi, valamint az orvos- és egészségtudományi területen alapszakon végzettek jelentkezését várják, az induláskor magyar, majd a tervek szerint a későbbiekben angol nyelven is elérhető képzésre. 

A kifejezetten gyakorlatorientált szak ismeretanyaga felöleli a gazdaság-menedzsment-innováció, az elektronika-informatika, a gépészet-, az élettudomány területét, amelyben meghatározó az anyagtudomány-technológia és a sport iránti természetes igény. Mindezzel elérhető, hogy az itt végző szakemberek komplex, széleskörű gondolkodás- és látásmódot sajátítsanak el.  

A diplomaszerzést követően valamennyi, a sporttechnológiával összefüggő területen el lehet majd helyezkedni a magyar és nemzetközi munkaerőpiacon, akár tervező-, gyártó-, fenntartó-, vagy fejlesztőmérnöki pozícióban. 

A Műszaki Kar távlati tervei között az is szerepel, hogy a sportmérnök mesterszakon végzettek a szakhoz kapcsolódó doktori iskolában folytathassák tanulmányaikat, és szerezhessék majd meg PhD-fokozatukat is. 

 

 

 

Sajtóiroda - BZs

A gasztronómiáról elméletben és gyakorlatban

A jövő mérnökei versenyeznek

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek