Egyetem Tér
2021-10-21

Wittgenstein vándorkiállítás a DE-n

Vándorkiállítás nyílt a Debreceni Egyetem Főépületében Ludwig Wittgenstein: „A Tractatus-odüsszeia - 100 éves a Logikai-filozófiai értekezés” című munkájának centenáriuma alkalmából.

Ludwig Josef Johann Wittgenstein (Bécs, 1889. április 26. – Cambridge, 1951. április 29.) osztrák filozófus, a huszadik század egyik legnagyobb hatású gondolkodója, aki jelentősen hozzájárult a logika, a matematikafilozófia és a nyelvfilozófia fejlődéséhez.

A most megnyílt tárlat – amely a bécsi központú Wittgenstein Initiative projektje – 2018 óta számos országban volt már látható, Debrecenbe, a Debreceni Egyetemre az Osztrák Köztársaság Európai és Nemzetközi Ügyekért Felelős Szövetségi Minisztériuma és az Osztrák Kulturális Fórum Budapest közvetítésével érkezett, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) Ausztria Gyűjteményének hazai és külföldi kulturális kapcsolatai révén.

– Egy könyvtár legnemesebb feladata nemzedékek tudásának, kulturális értékeinek megőrzése és közvetítése, hogy azokból az utókor is meríthessen. Ennek jó példája a most megnyílt kiállítás is – fogalmazott megnyitójában Petró Leonárd, a DEENK főigazgatóhelyettese.


– Könyvtár nélkül nincs képzés, nincs bölcsészettudomány. Ezt az összefonódást példázza a kar és a DEENK Ausztria Gyűjteményének mostani közös munkája is, amelyre alapozva – színesítve ezzel a Bölcsészettudományi Kar (BTK) palettáját –, a közeljövőben valamilyen formában várhatóan beindulhat az osztrák képzés is a Debreceni Egyetemen – mondta köszöntőjében Keményfi Róbert, a BTK dékánja.


– Hasonló céllal, az osztrák kultúra megismertetésére, népszerűsítésére jött létre a Ludwig Wittgenstein vándorkiállítás, amely egyszerre szól egy remekmű megalkotásáról és az 1. világháborús történelmi körülményekről – hangsúlyozta Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója.


A megnyitót követően a DEENK „Sziget”-ben Gáspár László filozófus tartott tudományos előadást.

Az Osztrák Kulturális Fórum, a DE BTK Germanisztikai Intézet és a DEENK Ausztria Gyűjteményének közös roll-up tárlata november 5-ig látogatható a Debreceni Egyetem Főépületének 3. emeleti kerengőjén.


 

A kiállítás további hazai állomásai: Szombathely, Pécs és Szeged lesz.

Ilyen volt a gyermekkor a szocializmusban

Színpompás papagájpár a Debreceni Állatkertben

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek