Egyetem Tér
2021-10-16

Nagy siker volt a Külügyi Börze

A mobilitást, a külföldi tanulási és szakmai gyakorlati lehetőségeket mutatták be a Debreceni Egyetem hallgatóinak az #ErasmusDays keretében megrendezett Külügyi Börzén a Főépület kerengőjében. Az idei börzén az Erasmus+ program által nyújtott lehetőségek kerültek a középpontba.

A hallgatókat tájékoztató programsorozat az Erasmus+ Reggelivel kezdődött október 12-én, majd a Mobility Caféval folytatódott. Zárásként október 14-én rendezték meg a Külügyi Börzét és az Erasmus napot, ahol tizenkét standdal, számos külföldi tanulmányi lehetőséggel várták az egyetemistákat.

- Az Erasmus program közvetlen hozadéka, hogy kapcsolat jön létre a hallgatók és a külföldi szervezetek, felsőoktatási intézmények között, ahol az egyetemisták folytathatják tanulmányaikat. A rendezvényen segítséget kapnak ahhoz, hogy nagyobb eséllyel pályázzanak a külföldi képzésekre. Az, aki felvételt nyer a Debreceni Egyetemre nagy lehetőséget kap a külföldi tanulmányokra, gyakorlatokra is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy akik élnek ezzel, jobban megállják a helyüket a hazai tanulmányaikban, könnyebben találnak munkát, jelentősen fejlődik a kommunikációs készségük és a nyelvismeretük is sokat javul – hangsúlyozta az esemény megnyitóján Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese. 

Jánosy Orsolya, a DE Nemzetközi Iroda vezetője kiemelte: a rendezvény célja az volt, hogy röviddel a tanévkezdés után részletesen tájékoztassák a hallgatókat, akik így könnyen beépíthetik tanulmányaikba a külföldi kurzusokat, szakmai gyakorlatokat.

- Évente 400-500 hallgatónk juthat ki külföldre a különböző ösztöndíjprogramok támogatásával, az Erasmus+ programban 12 hónap támogatásra jogosultak képzési szintenként, ezt több részletben is ki tudják használni. Minden hallgató számára nyitott a lehetőség, különböző időpontokban tervezhetik meg a külföldi tanulmányi időszakokat. Az Erasmus új programciklusának célja, hogy minél több hallgatónak adjon lehetőséget a külföldi tapasztalatszerzésre, így rövid, intenzív képzéseken is részt vehetnek a külföldi partneregyetemeken. Megmaradtak a régi képzési formák, így a részképzés és a szakmai gyakorlati lehetőségek, de emellett kiszélesedett a kínálat. A Külügyi Börze nagyon jó alkalmat kínál arra, hogy nem csak az Erasmus és a Campus Mundi nyújtotta lehetőségeket ismerhessék meg a fiatalok, hanem más kiállítóktól is tájékozódjanak – mondta a Nemzetközi Iroda vezetője.

Az #ErasmusDays programsorozatot a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és a DE Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottsága közösen szervezte.

Sajtóiroda - BZ

 

Mezőkövesd-DVSC

Meghalt Kandech Evelyne

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek