Egyetem Tér
2021-10-11

Jubiláns „friss” diplomások a BTK-n

Arany-, gyémánt-, vas- és rubinoklevelet vehettek át a Debreceni Egyetem korábbi jogelőd intézményeinek Bölcsészettudományi Karán 50, 60, 65 és 70 évvel ezelőtt végzettek október 10-én a Főépület Díszudvarán rendezett ünnepségen.

A Bölcsészettudományi Kar (BTK) jubileumi diplomaosztóján két évfolyam több mint 170 egykori végzőse vehette át díszoklevelét: aranydiploma a végzés utáni 50, gyémánt 60, vas 65, a rubin pedig 70 év elteltével adományozható.

- Az a tudás és tapasztalat, amelyet itt kezdtek meg felhalmozni, majd életük során gyarapítani, az alma materüknek is kincs. Van Önök között költő, lapszerkesztő, könyvíró ember, olyan foglalkozások ezek, amelyek folyamatosan írásra köteleznek. És vannak tanárok, diplomaták, kutatók, akik cél-orientáltabban használják a szóvetést – utalt ünnepi beszédében a jubilánsok szerteágazó, sok területet átölelő munkásságára a kar dékánja.

- Kérem Önöket, örökítsék meg emlékeiket egyetemi éveikről, későbbi életpályájukról. Ezzel nem csupán a történészeknek, etnográfusoknak szolgáltatnak forrásokat, hanem emlékeik – összekötve a múltat és a jövőt – kapcsolják a tegnapot a mához. Az emlékezőtehetség karbantartása mindannyiunknak előny, de a személyes haszon a közös jóléthez is hozzájárulhat azzal, ha olyan célokra fordítjuk, amelyek közös kincseket eredményeznek – fogalmazott Keményfi Róbert

Az ünnepi köszöntőt követően Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese és Keményfi Róbert, a BTK dékánja adta át az egykori hallgatóknak a jubileumi okleveleket, amelyeket elsőként a járványhelyzet miatt tavaly elmaradt diplomaosztó ünnepeltjei vehettek át.

A jubilánsok nevében Batár Zsolt Botond, 1971-ben, 50 éve a Kossuth Lajos Tudományegyetemen végzett történelem szakos középiskolai tanár és népművelési előadó mondott köszöntőt.

- Felemelő az ünnep, a találkozás abban a csodálatos palotában, amely egykor öt éven át életünk fő színhelye volt. Itt értünk felnőtté, és a kellemes diákévek alatt nem csupán tanultunk, hanem felkészítést kaphattunk az életre a tudományokban is – mondta Batár Zsolt Botond, aki a közelmúltban megjelent, Trianonról szóló kötetét ajándékozta a dékánnak.

Debreceni Egyetem Professzori Klubja és a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre nevében Duffek Mihály professzor köszöntötte az ünnepelteket.

- Az egyetlen biztos dolog a világban a változás, de remélhetőleg az egyetemen eltöltött évek alatt megkaphatták azokat az ismereteket, amelyek iránytűként szolgálhattak életük során. A Díszudvar falán lévő, az egykori debreceni diákok nevét őrző táblák talán azt sugallják, hogy az idő elválaszthatja az egymást követő generációkat, de a mai ünnepség is azt bizonyítja, hogy az utódok, az itt jelen lévők is a debreceni diákok közösségéhez tartoznak – hangsúlyozta Duffek Mihály.


 

Az ünnepség zárásaként a jubileumi diplomaosztó résztvevői a kar jelenlegi hallgatóitól vehették át „A Debreceni Egyetem titkai”, a Főépületéről, az egyetemi parkról, az egyetemi templomról, az Aula ólomüveg ablakairól, szobrokról, festményekről, relikviákról szól történeteket tartalmazó, az intézmény legfrissebb kiadásában megjelent kötetet.

A vidéki színjátszásról állított össze új virtuális kiállítást az OSZMI

Díszokleveles természettudósok

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek